Jedan naš morski grad dobio je titulu najbolje svjetske destinacije za šetnju

by | 5 srpnja, 2023
grad zadar za šetnju

Grad Zadar proglašen je najboljim svjetskim gradom za šetnju, a ovu titulu dobio je od strane čuvenog New York Timesa.

Uz Zadar, na popisu se našao i Pariz, Marakeš, Seul, Sydney, St. Louis te Rio de Janeiro. Svaki od tih gradova na svoj način nudi svojim gostima posebnu čar i doživljaj, ali i šetnju!

Zadar je grad koji se nalazi na sjeverozapadnom dijelu Ravnih kotara, uz Jadransko more te je poznat kao političko, kulturno, trgovačko, industrijsko, obrazovno i prometno središte Zadarske županije u Hrvatskoj.

Također, Zadar je prijestolnica Zadarske nadbiskupije. Prostire se na površini od 25 km² i prema popisu stanovništva iz 2021. godine ima 70.829 stanovnika. S obzirom na to, Zadar je drugi najveći grad u Dalmaciji i peti najveći grad u cijeloj državi.

Pročitajte: Top tri Instagram plaže koje želimo posjetiti ovog srpnja 

“Šetnja, duga nešto više od tri kilometra, vodi vas na putovanje kroz golemi vremenski period koji obuhvaća gotovo sve faze hrvatske povijesti. A to je duga povijest, koja seže u 9. stoljeće prije Krista, kada su Liburni naselili ovaj poluotočni dio Hrvatske na spektakularnoj dalmatinskoj obali”, stoji u opisu NY Timesa.

Osim toga, predlažu da obavezno posjetite Morske orgulje i Pozdrav suncu kao najatraktivnije lokacije. Tijekom šetnje ne propustite vidjeti i ljepote Gradskog mosta, Kalelarge, Trg Petra Zoranića, Trg pet bunara, Perivoj kraljice Jelene Madijevke…

Zadar je poput muzeja na otvorenom, u kojemu njegovom raskošnom i stalnom muzejskom postavom – poput nekog vodiča – vode živopisne ulice i uske uličice. Gradske su zidine drevni čuvari tog povijesnog muzeja, a kad šetnja odmakne nešto dalje od bedema, nove gradske atrakcije poput Pozdrava suncu ili Morskih orgulja svjedoče o gradu i neuništivoj inspiraciji – tako je predstavljen u opisu na stranici Zadar travel, gdje možete pronaći brdo informacija o tome što posjetiti u samom Zadru i okolici, kamo otići na izlet, koje plaže staviti na svoj popis pa sve do toga gdje jesti i u kojem klubove izaći.

Sve to dovoljan je razlog da ove godine stavite Zadar na svoj popis gradova za ljetovanje, čak i za neki jednodnevni izlet, te se upustite u čari istraživanja ovoga velikoga grada, koje je prepoznao i svijet.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lijepa naša (@lijepanasahr)

Foto: Instagram, xbrchx iStock/Getty Images Plus via Getty Images