6 manje poznatih nuspojava koje stres može imati na organizam

by | 14 lipnja, 2020

Od neprospavanih noći do oslabljenog imunološkog sustava ili prejedanja, vjerojatno ste upoznati s češćim simptomima stresa. Ali stres može potaknuti i manje poznate nuspojave (mentalne i fizičke) koje možda ne očekujete.

Psihologinja Rosalind S. Dorlen u razgovoru za Livestrong otkrila je neke od iznenađujućih načina na koje se stres može odraziti na vaš organizam.

1. Problemi s pamćenjem

“Ako vam je teško usredotočiti se, stres može biti krivac za to”, kaže Dorlen.

Doista, stres i anksioznost mogu vam ometati pažnju i vašu sposobnost pamćenja, kako navodi Harvard Health Publishing. Zapravo, studija iz neurologije iz studenoga 2018. pokazala je da odrasli s višom razinom kortizola (hormona stresa) pokazuju oštećenu memoriju i manji moždani volumen.

2. Problemi s kožom

“Kožne reakcije poput osipa ili akni izgledaju kao nesretni primjer kolateralne štete koju ljudi dožive u razdobljima ekstremnog stresa”, kaže Dorlen.

Evo zašto: “Stres uzrokuje da naša tijela stvaraju hormone poput kortizola i epinefrina, koji aktiviraju kožne žlijezde za stvaranje masnoće, što može biti uzročnik akni i drugih stanja povezanih s kožom”, kaže ona.

“Štoviše, tijekom stresnih vremena skloni smo zanemarivanju naših rutina, što može utjecati na osjetljivost kože”, objašnjava Dorlen.

3. Smanjen libido

“Pojačani ili kronični stres može utjecati na razinu hormona u našem tijelu, stvarajući veće količine kortizola i epinefrina, a jedna od nuspojava je i smanjeni seksualni interes ili želja”, kaže Dorlen.

Razmislite o tome: Ako je vaše tijelo u stalnom reaktivnom stanju bijega ili borbe, straha ili paralize zbog stresa, ti uvjeti nisu baš pogodni za razmišljanje o intimnom životu. Doista, istraživanje iz listopada 2013. u časopisu Journal of Sexual Medicine otkrilo je da su visoke razine kroničnog stresa povezane s manje seksualnog uzbuđenja kod žena. Istraživači su zaključili da su psihološka distrakcija i povećani kortizol igrali glavnu ulogu.

No fizički učinci stresa mogu biti negativni i za muškarce. Prema Dorlen, “dugoročni učinci stresa mogu suziti i ograničiti protok krvi, što je jedan od niza faktora povezanih s erektilnom disfunkcijom”.

4. Napetost u mišićima

Jeste li iznenada primijetili napetost u vratu, leđima ili ramenima? Možda je krivac stres.

“Mišići su zategnuti kako bi se zaštitili od ozljede tijekom stresnih stanja, tako da možda neće dobiti priliku opustiti se ako je stres neprekidan”, kaže Dorlen.

A da stvar bude još gora, stres i anksioznost mogu pojačati vašu percepciju mišićne boli i smanjiti vašu sposobnost suočavanja s njom, kako tvrdi North American Spine Society.

5. Razdražljivost

Osjećate se kao da ste na rubu? Razdražljivost je čest simptom kroničnog i dugotrajnog stresa, kako kaže Dorlen.

Ovo može imati neke veze s kemijskom reakcijom vašeg tijela na stres.

Kad vaše tijelo oslobodi kemikalije kao odgovor na uočenu prijetnju, vaše srce i disanje brzo se ubrzavaju i pomažu vam da krenete u akciju. Ovo je ljudima moglo pomoći da pobjegnu od gladnog grabežljivca, ali danas bi vam to moglo izazvati osjećaj napetosti, razdražljivosti i čak bijesa.

6. Problemi s probavom

Svatko tko je ikada iskusio “želučanu nervozu”, zna da stres može “otići” ravno u vaša crijeva.

Kronični stres može uzrokovati niz probavnih komplikacija, uključujući bolove u trbuhu, zatvor i proljev, kako ističe Dorlen.

To je zbog toga što su vaša crijeva i središnji živčani sustav u stalnoj komunikaciji, kako navodi John Hopkins Medicine. Zapravo su toliko blisko povezani da se crijeva često nazivaju “drugim mozgom”, kako piše Livestrong.

IZVOR: INDEX.HR

Foto: Unsplash