Za ovaj princip prehrane možda nikad niste čuli, ali dobro ga je znati

by | 6 ožujka, 2020

Ljubitelji dijeta vole pravila. Pod utjecajem raznih savjeta u prehrani koji se mogu naći na internetu možda ćete odlučiti ne jesti nakon osam sati navečer ili ćete izbjegavati određeno povrće. Ili ćete, pak, unositi nešto više ugljikohidrata samo jednom tjedno.

I dok mnogi zdravstveni radnici ne odobravaju takva pravila, uz riječi da se tako od hrane pravi neprijatelj i da se tijelu narušava prirodni balans, postoji jedno ne toliko poznato pravilo za koje se nutricionisti slažu da je korisno.

Pravilo 5/20 predstavlja okvir koji će kupcima prehrambenih proizvoda pomoći shvatiti kojih hranjivih tvari neki proizvod ima mnogo, a kojih jako malo. Konkretno, ako na deklaraciji piše da neki nutrijent zadovoljava 20 % ili više od referentnog dnevnog unosa za prosječnu odraslu osobu (RU), to je općenito mnogo. Ako hranljivi sastojak ima RU 5 % ili manje, to je općenito malo.

Za koji god tip prehrane se odlučili, pravilo 5/20 je primjenjivo. Ako, na primjer, želite povećati unos proteina, ali i smanjiti unos šećera, konzumiranje proizvoda koji osiguravaju više od 20 % RU proteina i manje od 5 % RU šećera pomoći će vam u postizanju ciljeva.

“Važno je obratiti pažnju na brojeve na deklaraciji koji su tu da bi vam pomogli”, kaže za Insider Bonnie Taub-Dix, registrirana nutricionistica iz New Yorka.

Fokusirajte se na kalcij i vitamin D te ograničite šećer

Bilo bi i više nego korisno kadaž bi se u prehranu ubacila hrana s visokom razinom vlakana, kalija, kalcija i vitamina D. Ovi mikronutrijenti će se u Americi obavezno prikazivati na deklaracijama. Kompanije koje zarađuju više od 10 milijuna dolara moraju ih odmah navesti na deklaracijama svojih proizvoda, a manje kompanije to moraju primijeniti do 2021. godine.

Ljudi bi također trebali smanjiti unos šećera. On se sve jasnije ističe na deklaracijama – odvajanjem prirodnih šećera, poput onih u voću, od dodanih šećera, tj. one vrste šećera koja najviše ugrožava zdravlje.

Iako je pravilo 5/20 vrlo korisno, važno je imati na umu da nijedna namirnica ne može pružiti sve što je tijelu potrebno. Osim toga, neke druge aspekte na deklaracijama važno je uzeti u obzir – ili, u nekim slučajevima, važno ih je zanemariti.

“Mnoge od nas privlače senzacionalni natpisi koji se koriste na prednjoj strani ambalaže, poput: “ne sadrži… (nešto)”, ili prirodni”, kaže Taub-Dix.

“Međutim, ti termini nisu univerzalno definirani i zato je najbolje fokusirati se na poleđinu proizvoda gdje možete primijeniti pravilo 5/20”, zaključuje.

IZVOR: INDEX.HR