Pet wellbeing taktika za koje vam treba samo 15 minuta dnevno

by | 29 rujna, 2023
wellbeing taktike za mentalno zdravlje

Svakodnevno izdvojite samo 15 minuta za brigu o sebi jer to može imati značajan utjecaj na vašu fizičku dobrobit i mentalno zdravlje.

Kad kažemo 15 minuta u danu, na prvu se to ni ne čini toliko puno, zar ne? Više se čini kao vrijeme koje svatko može odvojiti od svojih obveza i vrijeme u kojem se možete maksimalno posvetiti sami sebi.

S druge strane, iako se može činiti da je to kratko vrijeme, redovito prakticiranje nekoliko jednostavnih taktika može donijeti značajne koristi za vašu dobrobit.

U modernom svijetu, stres, briga i zahtjevi svakodnevnog života često preplavljuju svakodnevicu. Međutim, uz malo predanosti i organizacije, možete izdvojiti te minute kako biste se usredotočili na sebe i svoje potrebe. Ove taktike nisu zahtjevne, ne zahtijevaju posebnu opremu i lako ih možete uklopiti u svoj dnevni raspored.

Upravo zato donosimo pet taktika koje vam mogu pomoći da se svakodnevno brinete o svom mentalnom zdravlju, a za koje doista nije potrebno odvojiti puno vremena.

Jedno je sigurno – redovita primjena ovih aktivnosti može vam pomoći da se osjećate bolje, smanjite stres i povećate zadovoljstvo životom.

Wellbeing taktike koje poboljšavaju mentalno zdravlje

Meditacija i mindfulness

Dajte sebi 15 minuta tišine i mira. Sjednite udobno, zatvorite oči i fokusirajte se na svoje disanje te pokušajte osloboditi svoj um od briga i stresa.

Ova praksa meditacije i mindfulnessa pomaže vam opustiti se, smanjiti stres i poboljšati koncentraciju.

Pročitajte: Bodyscan meditacija pomoću koje ćete se povezati sa svojim tijelom i naučiti ga voljeti onakvim kakvo ono jest 

Brza fizička aktivnost

Iako možda nemate vremena za puni trening, 15 minuta je dovoljno za brzu fizičku aktivnost kod kuće. Možete izvoditi sklekove, trbušnjake, čučnjeve ili čak otići na brzu šetnju po kvartu. Ova kratka aktivnost pomaže očuvati fizičku kondiciju i podići razinu energije.

Nova studija pokazala je da je samo 2300 koraka dnevno dovoljno za zdravlje vašeg srca. To traje oko 15 minuta – koje možete podijeliti na tri petominutna dijela ako je potrebno.

Druga studija Sveučilišta u Cambridgeu otkrila je da samo 11 minuta brzog hodanja može biti dovoljno za sprječavanje rane smrti i bolesti.

Dnevnik zahvalnosti

Svaki dan zapišite tri stvari za koje ste zahvalni. Ova jednostavna praksa pomaže vam usmjeriti pažnju na pozitivne aspekte vašeg života i poboljšati vaše mentalno zdravlje, a uz to vas puni iznutra i pomaže da se osjećate bolje te cijenite više ono što imate.

Petominutna pauza za disanje

Svaki dan uzmite si pet minuta za to da se posvetite svom disanju. Duboko udahnite i izdahnite da biste osvježili um i tijelo te smanjili napetost.

Čitanje

Provedite 15 minuta dnevno čitajući knjigu, članak ili bilo koji materijal koji vas zanima. Čitanje može poboljšati vašu kreativnost, koncentraciju i opuštanje.

wellbeing taktike za mentalno zdravlje

Pročitajte: Osam znakova koji upozoravaju na to da imate apneju 

Foto: ViktorCap iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels