VOLITE LI JESTI PIZZU? Evo koliko je zapravo pizza zdrava

by | 30 svibnja, 2017

Pizza je obično pri vrhu namirnica koje se preporučuje izbjegavati jer nije baš pretjerano zdrava, no to zapravo ovisi o dosta faktora – vrsti tijesta, količini sira i svega onog što se stavi na tijesto, pa pizza može varirati između nutritivno pristojnog i katastrofalnog obroka.

Čak i zdravije varijante pizze imaju veću količinu soli zbog umaka od rajčica i sira, tako da ako vodite računa o unosu soli – trebali biste pizzu jesti s oprezom. Naravno, veliku ulogu igra i koliko ste kriški pizze pojeli.

Argumenti koji idu u korist pizzi je to što je izvor kalcija iz sira i vrlo zdravog sastojka likopena, koji se nalazi u rajčicama. Podloga za pizzu napravljena od integralnog brašna, makar i pšeničnog, puno je zdravija od uobičajenog tijesta od bijelog brašna s obzirom da su integralne žitarice izvor vlakana i sporije se probavljaju od prerađenih žitarica.

Feferoni, kobasica i ekstra sir u velikoj mjeri povećavaju koncentraciju zasićenih masnoća, soli i kalorija, dok pizza napravljena od tanjeg tijesta i nakrcana povrćem ima manje kalorija, masnoća i soli.

Smrznute pizze mogu biti zgodno rješenje za večeru, ali i one variraju kada je u pitanju njihova hranjiva vrijednost, zbog čega je bitno pažljivo čitati deklaracije.

Kada su u pitanju djeca i pizza, jedno nedavno istraživanje utvrdilo je da konzumiranje pizze kod djece i adolescenata nije povezano s povišenim unosom kalorija, masnoća i soli.

Studija je, međutim, ustanovila da pizza koja se jede u fast food restoranima ili kupuje kao školska užina ima najgori mogući učinak kada je unos kalorija u pitanju. Pizza koja se jela i koja je pripremana u školama nije se značajno razlikovala po broju kalorija u odnosu na drugu školsku hranu.

Ako uživate u pizzi i ne možete bez nje, pokušajte je pripremiti sami od zdravijih namirnica, kao što su integralno brašno, poluobrani ili obrani sir i umak od rajčice bez soli. I ne zaboravite je prekriti s puno povrća, jer što je obojenija, to je bolja i zdravija.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR