
Ove promjene u prehrani mogu smanjiti bol uzrokovanu endometriozom, prema istraživanju
Najnovije istraživanje o endometriozi otkrilo je koje namirnice mogu uvelike utjecati na simptome ove bolesti, koja pogađa 1 od 10 žena diljem svij...
Čitanje nutritivne tablice i popis sastojaka trebali bi biti sastavni dio naše kupovine. Danas lako “padamo” na istaknute natpise kao što su “bogato proteinima”, “bez dodanog šećera” i slično te odmah na temelju toga donosimo procjenu i stavljamo proizvod u košaricu. Ponekad nas to može skuplje stajati.
Naime, običan posni sir može imati natpis da je bogat proteinima i samim time veću cijenu, a onda pogledamo neki drugi posni sir bez tog natpisa te se uvjerimo u identičan sastav i količinu proteina. U svakom slučaju, što su nam sastojci poznati, to bolje. S druge strane, ne treba se niti plašiti pojedinih sastojaka jer često nisu “kemija”, već se samo kriju pod određenim E brojem. Donosimo dio sastojaka koje možemo pronaći u prehrambenim proizvodima kako biste lakše donijeli odluku konzumirati taj proizvod ili ne, odnosno koliko često ga možemo jesti.
Određeni sastojci mogu izazvati reakcije kod osjetljivijih osoba, ali takve sastojke bismo generalno trebali svesti na minimum. Jedan od njih jest pojačivač okusa mononatrijev glutamat koji se krije također pod nazivima MSG ili E621. Prečesta konzumacija može, laički rečeno, oslijepiti naše okusne pupoljke za prirodne okuse. Nalazimo ga u popularnoj klasičnoj mješavini povrtnog začina, čipsevima, gotovim juhama, začinima i umacima, posebice u azijskim. Pretjerana konzumacija ovakvih proizvoda s MSG-om može izazvati umor i glavobolju.
Idući sastojak jest natrijev nitrit ili E250 koji se dodaje u suhomesnate proizvode. Ovaj sastojak povezuje se s kancerogenim svojstvima, stoga suhomesnate proizvode konzumirajte rijetko u malim količinama.
Palmino ulje čest je sastojak čokoladnih namaza, slatkiša, keksa i brze hrane. Iako je riječ o biljnom ulju, ono je zasićeno pa potražite slične proizvode koji u svojem sastavu imaju prije suncokretovo negoli palmino ulje.
Maltodekstrin se koristi kao zgušnjivač i stabilizator, a problematičan je za dijabetičare budući da naglo podiže razinu glukoze u krvi, utječe na smanjenje dobrih bakterija, no u sportskoj prehrani ponekad ima svoje mjesto i funkciju kad je potreban brz izvor energije.
Karagenan ili E407 dobiva se iz crvenih algi, a ima ulogu zgušnjivača i stabilizatora. Može dovesti do upalnih procesa u crijevima, nadutosti i probavnih smetnji. Najčešće se nalazi u sladoledu, biljnim napitcima, mliječnim proizvodima, ali i praškastim proizvodima poput pudinga.
Ovom popisu može se pridružiti i neke druge sastojke koji se uglavnom povezuju s probavnim smetnjama, ali ako većinom jedete cjelovitu i neprerađenu hranu, odnosno hranu s minimalnim popisom sastojaka koji su vam poznati, ne trebate se bojati povremene konzumacije proizvoda s navedenim sastojcima.
Sastojci koji su u popisu na prehrambenim proizvodima prikazani kao E brojevi nisu nužno štetni ili ih treba izbjegavati. Primjer toga je vitamin C, koji se krije pod nazivom E 300 ili askorbinska kiselina. Koristi se kao antioksidans sprječavajući oksidaciju proizvoda, a istu ulogu ima i u našem organizmu kad ga unosimo iz citrusa i drugih namirnica bogatih vitaminom C.
Idući sastojak je pektin ili E440, vlakno iz voća koje se koristi kao zgušnjivač, primjerice, u džemovima, voćnim sokovima, pojedinim mliječnim proizvodima. Uzimamo ga kad konzumiramo jabuke, breskve, šljive, naranče.
Sastojak koji je prirodan, a služi za regulaciju pH vrijednosti i sprječava rast bakterija, jest E 330 ili limunska kiselina. Sadrže ju bomboni, gazirana pića, umaci, konzervirano voće, a unosimo ju i kad jedemo limun, grejp, naranču.
Prirodni emulgator koji pomaže u povezivanju vode i masti u homogenu smjesu jest lecitin ili E322, a dobiva se iz soje, suncokreta, jaja i orašastih plodova. Budući da se soja ubraja u alergene, sojin lecitin izbjegavat će osobe alergične na njega. Nalazimo ga u čokoladi, pekarskim i mliječnim proizvodima.
Prirodni pigment E 160a ili beta-karoten koristi se kao bojilo u hrani, a unosimo ga još konzumiranjem mrkve, batata, bundeve i manga.
Određeni sastojci donedavno su se uredno koristili u prehrambenim proizvodima, no Europska unija napravila je iskorak pa je tako 2022. godine zabranila ovaj aditiv ili E 171 u prehrambenim proizvodima. Godinu prije, Europska agencija za sigurnost hrane zaključila je da je nesiguran za konzumaciju smatrajući da je potencijalno kancerogen jer oštećuje DNK, a kako ga tijelo ne može u potpunosti izbaciti, dolazi do njegove akumulacije. Također, negativno utječe na crijevnu mikrofloru, a narušavanje iste dovodi do slabljenja imuniteta. Funkcija titanijevog dioksida jest poboljšanje izgleda i boje hrane. Iako je unutar Europske unije zabranjen u hrani, još se uvijek koristi u kozmetici gdje se nalazi pod šifrom CI 77891. Prisutan je u tabletama, kapsulama i dodacima prehrani. Prije se nalazio u pekarskim proizvodima i kolačima, žvakaćim gumama, bombonima, sladoledu, mliječnim desertima, umacima i preljevima. Imajte na umu da neke zemlje izvan Europske unije nisu zabranile ovaj aditiv u hrani, čak i pojedine razvijenije zemlje.
Foto: Pexels
Zrinka Babić je magistra sociologije i nutricionistica. Svoje je novinarske vještine “brusila” kroz razne strukture novinarstva, od televizije, radija do portala, pa tako za Kreni Zdravo (Nova TV) piše članke o zdravoj prehrani, novinarka je u Informatičnom Centru Zaprešić, a prije toga je koordinirala i pisala za Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu (Zagreb) te je obavljala dužnost zamjenice glavnog urednika na Televiziji Zapad, Zaprešić. U slobodno vrijeme, osim što se kontinuirano educira i stječe diplome, voli dizajn interijera, fitness i dobre knjige.