Vlažne maramice iznimno su štetne za zdravlje vagine, no postoji zdrava alternativa

by | 5 veljače, 2021
vlažne maramice

Vlažne maramice izum su koji obožava svako kućanstvo, osobito u trenucima brzog i netemeljitog brisanja prašnjavih površina nekoliko trenutaka prije dolaska gostiju.

Dobre su i za brzinsko brisanje tenisica, ruža koji se u torbi obojio olovkom za obrve ili onih nekoliko kapljica grčkog jogurta koje su slučajno završile na čistom stolu. No kada je u pitanju osobna higijena, vlažne maramice dolaze s velikim “NE” na pakiranju. Unatoč toj činjenici, poznati brendovi dobro zarađuju na vlažnim maramicama za intimnu higijenu, koje obožava gotovo svaka ženska torbica, osobito u prljavim javnim WC-ima na kojima se moramo olakšati usred putovanja. Ono što mnoge žene ne znaju, činjenica je da vagina ne treba pomoć kod čišćenja te da bi se vlažne maramice trebale izbjegavati čak i u tim trenucima nužde. (Pročitajte: 3 proizvoda koja trebate izbjegavati prema riječima ginekologinje)

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Microbial Ecology in Health and Disease kaže kako maramice ne narušavaju samo prirodni pH rodnice, već da je njihovo korištenje iznimno štetno kada je u pitanju zdravlje vagine. Proizvodi poput vlažnih maramica te sprejeva za intimnu njegu remete prirodnu vlažnost rodnice te narušavaju ravnotežu vaginalne flore izazivajući upale i infekcije. Vagina ima prirodnu sposobnost obrane i čišćenja, stoga bilo kakva ispiranja te korištenje vlažnih maramica u svrhu čišćenja nisu nikako potrebna niti zdrava. Ono što stručnjaci dodatno naglašavaju, metoda je brisanja koja je kod žena često kriva. Prilikom brisanja, uvijek pođite od vagine prema analnom otvoru. U suprotnom se može dogoditi da bakterije iz analnog otvora završe u rodnici, a to može dovesti do infekcija.

Postoji li zamjena za vlažne maramice?

Svi ćemo se složiti da su vlažne maramice odličan suputnik kada su u pitanju daleka i duga putovanja. No prema riječima stručnjaka, vlažne maramice trebamo izbjegavati čak i u tim slučajevima. Ono što možete napraviti u slučaju nužde i dužeg putovanja avionom ili autobusom poprilično je jednostavno. U torbici uvijek nosite paket čistih papirnatih maramica te organsko kokosovo ulje. Kokosovo ulje čistim rukama nanesite na suhu maramicu te se nakon brisanja dodatno obrišite takvom maramicom. Kokosovo je ulje dobro i sigurno za korištenje kad je u pitanju intimna higijena. Kokosovo ulje možete pohraniti u malenu staklenku te je nositi uvijek u torbi.

Foto: Sora Shimazaki/Pexels