Teško vam je pokrenuti se nakon blagdana? Imamo par trikova da se vratite vježbanju

Motivaciju za vježbanje nekad je poprilično teško naći - pogotovo nakon pauze tijekom blagdana

by | 4 siječnja, 2022
Imamo par trikova da se vratite vježbanju

Hladnoća, blagdani, mala pauza… Kažete si da ćete uzeti par dana ili nekoliko tjedana odmora od svojih treninga, što je zdravo ako vam to odgovara. No ako se imate volje vratiti na svoj put vježbanja, no teško vam je pokrenuti se kada dođe taj dan i govorite si da ćete početi sutra, možda su vam potrebna nešto upornija nagovaranja samih sebe.

Pročitajte više: Postblagdanska depresija postoji, a evo i koji su simptomi

Činjenica jest ta da ponekad pronalaženje motivacije za vježbanje može biti jednako teško, ako ne i teže, nego izvođenje samog treninga. Zato je učenje kako ostati motiviran bitan dio svake fitness rutine, bilo da vježbate godinama ili započinjete. Srećom, postoji mnogo zdravih načina da se potaknete da se krećete.

Jednostavno se pripremite za trening i zavežite tenisice

Ponekad zna biti toliko “jednostavno”. Ova taktika toliko je učinkovita da iako vam se ne da i mislite da vas cijela stijena pridržava za kauč, jednostavno ustajanje i odijevanje za trening natjerat će vas da ga uistinu i odradite. Ili jednostavno se samo odjenite, pa vidite hoćete li možda odraditi neki kraći trening doma. Vidite što vam odgovara.

Pročitajte više: Preporučujemo ove tri vježbe kad se osjećate posebno lijeno

Držite se vježbi u kojima zapravo uživate

Nečiji fitness putovanje koje vidite na Instagramu ne mora biti vaše ako ne biste mogli potrčati niti da vas naganja medvjed. Isprobajte bicikliranje, rolanje plivanje, brzo hodanje, skvoš, HIIT… Ili jogu ili istezanje. Isprobavajte dok ne vidite da se nečemu baš veselite. Puno će vam lakše biti otići na trening ako je to ono što vas razvedri, i zapamtite – nitko nikad nije požalio što je odradio neku aktivnost, ali mnogi jesu kad bi odustali od nje!

Pronađite fitness prijatelja

Odgovorni frend ili frendica s kojima ćete napraviti krug oko Jaruna ili otići na košarku odlična su motivacija da se pokrenete. A često je dodatan plus ako skupa nakon odete i na ručak.

Postavite ciljeve koje možete realno postići

Prestanite gledati sulude izazove, ili misliti da je vaša novogodišnja odluka da najednom počnete vježbati svaki dan nešto izvedivo. Što nerealnije ciljeve postavite, to će vam biti teže pokrenuti se. Ako “promašite” dan, mislit ćete da ste promašili cijeli cilj i vježbanje ćete povezivati s lošim osjećajima, a ne onima kakvi bi trebali biti.

Pročitajte više: Kako vježbanje pretvoriti u naviku?

 

Foto: lifemoment/iStock / Getty Images Plus via Getty Images