Evo koje su pozitivne strane vježbanja tijekom menstruacije

Vjerojatno će vas malo ražalostiti činjenica da stručnjaci potiču na vježbanje tijekom ciklusa

by | 24 studenoga, 2021
Vježbanje tijekom menstruacije

Iako se tijekom prvoga dana ciklusa možemo očekivati cijeli spektar problema, od želučanih smetnji i nadutosti, do umora, glavobolje i bolova u stražnjici, stručnjaci su usuglašeni kako tjelesna aktivnost može pomoći u smanjenju ovih simptoma.

Pročitajte više… Kako hormoni utječu na probavu i što to znači za vaš menstrualni ciklus?

Vježbanje, kako znamo, pruža mnoge zdravstvene prednosti, kao što su poboljšanje raspoloženja i jačanje mišića, ali i smanjenje menstrualnih grčeva i manje umora. Iako ćete možda morati prilagoditi svoju uobičajenu rutinu vježbanja tijekom menstruacije, svakako se potrudite ostati aktivni.

Koje su prednosti vježbanja tijekom menstruacije?

Smanjuje menstrualne bolove

Istraživanje iz 2018. pokazalo je da su osobe koje su vježbale 30 minuta, tri dana tjedno, osam tjedana imale manje menstrualnih bolova od onih koje nisu. Zaključili su da vježbanje tijekom i prije menstruacije može smanjiti simptome.

Pročitajte više… Mogu li se menstrualni ciklusi kod žena uistinu uskladiti ili je to samo mit?

Tjelesna aktivnost ne mora biti energična ili dugotrajna. Čak i dvije 15-minutne šetnje dnevno mogu ponuditi prednosti. Vježbanje je također zdrav izbor općenito. Pomaže osobi da zadrži svoju težinu i pomaže u održavanju zdravlja srca i pluća.

Poboljšava raspoloženje

Prema Američkom koledžu opstetričara i ginekologa, tjelovježba može pomoći u smanjenju osjećaja depresije. Stoga vježbanje može pomoći u poboljšanju raspoloženja kad osoba ima osjećaj tuge, razdražljivosti ili ljutnje tijekom menstruacije.

Smanjuje umor

Hormonske promjene u tijelu mogu povećati osjećaj umora kod ljudi tijekom menstruacije. Tjelesna aktivnost može povećati razinu energije umjesto da je snizi tijekom razdoblja, prema Uredu za zdravlje žena.

Pročitajte više… 5 suplemenata koji pomažu kod menstrualnih grčeva i obilnih krvarenja

Kad se sve zbroji i oduzme, iako ne postoje prevelika ograničenja kad je riječ o vježbanju tijekom menstruacije, nismo svi isti i svakako vam je nepotrebno podizati prekomjerno teške utege. Općenito, slušajte svoje tijelo, ako osjećate umor, smanjite intenzitet. Uostalom, to pravilo vrijedi neovisno vašem danu menstrualnog ciklusa.

 

Foto: Dima Sidelnikov/iStock via Getty Images