5 suplemenata koji pomažu kod menstrualnih grčeva i obilnih krvarenja

by | 7 srpnja, 2020

Od obilnih krvarenja, preko nadutosti, pa sve do grčeva i promjena raspoloženja, menstruacija nam doista može zadavati ozbiljne probleme iz mjeseca u mjesec.

Mnoge od nas, uključujući i mene, strepe od dana kada trebaju dobiti jer znaju što će proživljavati, a nemaju luksuz sakriti se od svijeta svaki put kad dobiju menstruaciju kako bi bilo podnošljivije. No, srećom, postoji rješenje koje daje nadu da se neke stvari mogu promijeniti. Riječ je o suplementima koji pomažu kod nadutosti, promjenjivih raspoloženja i grčeva. Prije nego što počnete samoinicijativno uzimati bilo koji, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Magnezij
Ako su grčevi vaši najveći neprijatelji tijekom menstruacije, razmotrite magnezij koji može pomoći kod njih. Neke su ginekološke studije iz 2017. otkrile da ovaj mineral itekako ima velikog efekta na otpuštanje grčeva, te kontinuirano konzumiranje dugoročno pomaže i kod migrena i kod menstrualnih bolova, a određene vrste magnezija navodno pomažu i kod čvršćeg spavanja koje također može biti problematično tijekom menstruacije.

Omega-3 masne kiseline
Možemo ih pronaći u ribi i orašidima i imaju brojne benefite za zdravlje, od smanjivanja srčanih problema pa sve do smanjenog rizika od oboljenja od karcinoma dojke. No dokazano je da omega-3 suplementi mogu učiniti vašu menstruaciju ugodnijom. Smanjenje boli i grčeva, te općenita redukcija neugodnosti tijekom menstruacije.

Konopljika
Konopljika (Chasteberry) mala je, medicinski vrlo moćna biljka koja pomaže ženama u prevladavanju prirodnih hormonalnih stanja poput uklanjanja menstrualnih poremećaja, smanjenja simptoma PMS-a, menopauze i općenito uspostavljanje hormonalne ravnoteže. Poznata je još pod imenom Vitex agnus-castus, divlji papar ili drvo čednosti jer se u prošlosti koristila i za kontrolu (smanjenje) seksualnog nagona. Konopljika spada među najpopularnije prirodne dodatke prehrani koji učinkovito pomažu u regulaciji menstrualnog ciklusa, smanjenju simptoma PMS-a poput grčeva, napetosti, nervoze, boli u grudima. Osim kod simptoma PMS-a, Konopljika se upotrebljava i za umanjenje simptoma menopauze.

Đumbir
Ako imate problema s obilnim krvarenjima, đumbir vam može pomoći i smanjiti krvarenja. U studiji iz 2014. godine, rezultati su pokazali da konzumiranje đumbira u prahu kao suplementa drastično je smanjilo krvarenja tijekom menstruacija, a djelomično je pomoglo i s reduciranjem grčeva.

Ginko
Jedno od najstarijih živućih vrsta drveća, ginko, ima lišće koje je vrlo bogato antioksidansima koji mogu pomoći reducirati upale, potencirati cirkulaciju i otpustiti anksioznosti. Iako znanstvenici još uvijek uče o svojstvima koje ova biljka ima, čini se da može pomoći i kod menstruacije. Naime, dokazano je da su psihički i fizički simptomi PMS-a kod žena koje su konzumirale ginko itekako olakšani, no testiranje je još uvijek u povojima.

Foto: Unsplash