VISOKI KOLESTEROL itekako može otežati začeće

by | 9 rujna, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Ženama s visokim kolesterolom treba više vremena da ostanu trudne, a još će teže začeti ako i partner ima isti problem. Poznato je da je visoki kolesterol loš za srce, ali da bi mogao biti odgovoran i za smanjenu plodnost para, pokazalo je nedavno istraživanje. Znanstvenici iz ustanove za zdravstvena istraživanja američke vlade savjetuju onima koji žele zasnovati obitelj da prvo naprave pretragu razine kolesterola.

U istraživanju su pratili 401 par koji je pokušavao dobiti dijete. Niti jedan par nije znao ima li problem s neplodnošću te su sve žene imale između 18 i 44 godine. Nakon godinu dana 347 žena je zatrudnjelo, a 54 nije. Krvni uzorci koje su uzeli na početku studije pokazali su jasnu poveznicu između povišenog kolesterola i plodnosti.

“Dugo znamo da visok kolesterol povećava rizik od srčanih bolesti. Iz naših podataka čini se da visoka razina kolesterola ne povećava samo rizik od kardiovaskularnih bolesti nego može smanjiti mogućnost para za začeće djeteta”, kaže dr. Enrique Schisterman.

Iako se kolesterol veže uz debljinu, ovo je istraživanje pokazalo da to ne mora nužno biti tako. Naime, većina žena nije imala višak kilograma, ali su imale problema s kolesterolom u krvi. Istraživanje je također pokazalo da kombinacija u kojoj žena pati od visoke razine kolesterola, a muškarac ne, ipak zahtijeva više vremena za začeće. No kad muškarac ima visoki kolesterol, a žena ne, do začeća dolazi sasvim normalno.

IZVOR: 24SATA.HR