Čak i gledanje videa o prirodi može poboljšati mentalno zdravlje, kako je pokazala studija

by | 14 prosinca, 2023

Nova studija pokazala je da je gledanje čak i kratkog videa scena prirode značajno poboljšalo mentalno zdravlje gledatelja.

Istraživači su se usredotočili na kasnu adolescenciju, razdoblje života koje je posljednjih godina povezano sa značajnim poteškoćama u mentalnom zdravlju – uključujući depresiju i suicidalne ideje — pogoršane pandemijom virusa COVID-19.

“Adolescencija je period višestrukih prijelaza i razdoblje ranjivosti na poteškoće mentalnog zdravlja”, napisali su autori studije.

Postoje mnoge prepreke u liječenju stanja mentalnog zdravlja. Jedan od pristupa je i korištenje intervencija temeljenih na prirodi (NBI) za poboljšanje mentalnog blagostanja.

Studija, objavljena u časopisu “Nature: Scientific Reports”, navodi da oko 50 % svih poremećaja mentalnog zdravlja počinje tijekom adolescencije, dok 75 % počinje u dobi od 24 godine.

Da bi provjerili hoće li videozapisi imati bilo kakav učinak na mentalno zdravlje, istraživači su okupili 76 mladih odraslih osoba u dobi od 18 do 25 godina i nasumično ih razvrstali u dvije skupine. Jedna skupina gledala je video koji prikazuje šetnju prirodnim okolišem, dok je druga gledala scenu putnika gradskim vlakom.

Oba su videozapisa trajala šest minuta i oba su sadržavala zvukove povezane s videozapisima, kao što su pjev ptica i slapovi u videu prirode te zvukovi vlakova u urbanom videu. Rezultati su pokazali da su razine stresa u skupini koja je gledala kratki video o prirodi značajno poboljšane u usporedbi s urbanom skupinom.

Ovo novo istraživanje temelji se na prethodnim studijama koje su pokazale koje su dobrobiti za mentalno zdravlje od vremena provedenog u prirodi, a posebice u blizini vode.

“Virtualna izloženost prirodi nudi potencijalni dodatak stvarnoj izloženosti prirodnim okruženjima, a dokazi sugeriraju da to može biti učinkovito u poboljšanju dobrobiti”, napisali su autori studije.

video o prirodi mentalno zdravlje

Pročitajte: Ojačajte mentalnu snagu uz ove vježbe za zdravlje mozga 

Foto: Pexels, Maria Korneeva iStock/Getty Images Plus via Getty Images