Što je vertikalna dijeta i zašto bi ona mogla zamijeniti popularnu keto dijetu?

by | 4 siječnja, 2020

Nakon keto-dijete, mesne dijete, Pegan dijete, u modu je ušla i vertikalna dijeta, za kojom su osobito poludjeli bodybuilderi, sportaši i crossfiteri, a možda najpoznatiji fan je Hafþór Björnsson, zvani “The Mountain” iz serije “Game of Thrones”, kako piše stranica PureWow.com

Što je zapravo vertikalna dijeta?

“Vertikalna dijeta nutritivni je okvir temeljen na učinku. Utemeljena je na visoko bioraspoloživim mikronutrijentima koji podržavaju strukturu lako probavljivih makrohranjivih sastojaka, koji se mogu posebno prilagoditi potrebama vašeg tijela”, kaže osnivač ovog načina prehrane, bodybuilder Stan Efferding.

Čekajte, što!?

Da, zvuči zbunjujuće. U konačnici, dijeta se svodi na to da jedete ograničen broj namirnica koje su hranjive i lako probavljive kako biste ojačali i mogli vježbati još napornije. Dok dijeta govori o makronutrijentima (proteinima, ugljikohidratima i mastima), fokus je više na mikronutrijentima (to su vitamini, minerali i antioksidansi).

A zašto je poznata kao vertikalna dijeta?

Zamislite obrnuto slovo T. Na dnu (temelj) imate hranjive sastojke – mlijeko (za one koji ga podnose), povrće poput špinata i mrkve, jaja, losos i krumpir. Ono što treba primijetiti je to da ove namirnice nisu uključene u prehranu da bi dopunile kalorije, nego ih treba jesti u malim količinama jer su bogate hranjivim sastojcima. Umjesto toga, glavni izvor kalorija dolazi iz vertikalnog dijela T-oblika – posebno od crvenog mesa (po mogućnosti odrezak, ali i janjetina, govedina, divljač) i bijele riže. To znači da povećavate količinu riže (“vertikalno”) kako dani prolaze.

Znači, mogu jesti mesa koliko želim?

Ne baš. Ne radi se o “velikim količinama”, kaže Efferding, nego o “zadovoljavanju vaših proteinskih potreba biftekom umjesto piletinom i ribom”, za koje tvrdi da nisu pretjerano hranjive. Na meniju su i pšenica, integralna riža, grah i povrće poput cvjetače i šparoga.

Je li ova dijeta zdrava?

Prehrana se temelji na namirnicama bogatim hranjivim tvarima i ne eliminira nijednu veću grupu proizvoda. Efferding također tvrdi da ona nije “ograničavanje ili gladovanje”, što je uvijek dobro. Detalji prehrane malo su nejasni (što znači da morate kupiti program od 100 dolara da biste točno vidjeli što se nalazi na meniju), a prema Kristin Kirkpatrick, dijetetičarki i savjetnici stranice Lose It!, ova dijeta previše je ograničena.

“Izgleda da vertikalna dijeta sadrži veliku količinu proteina i povrća, ali je zapravo vrlo restriktivna kada su u pitanju namirnice bogate hranjivim tvarima i vlaknima, poput integralne riže, graha i zeljastog povrća”, kaže ona.

Još jedna prijevara?

Iako se ovaj plan može prilagoditi za povremene postove i sljedbenike Paleo dijete, on definitivno nije prilagođen vegetarijancima ili veganima. Naše mišljenje: Okanite se vertikalne dijete i pridržavajte se onih lakše održivih planova prehrane, kao što su mediteranska ili protuupalna dijeta. Ipak, život je prekratak da ne bismo popili čašu vina i pojeli malo čokolade, zar ne?

Foto: Unsplash

IZVOR: INDEX.HR