Jedna studija tvrdi da kod vitkih i visokih djevojaka postoji veća vjerojatnost za endometriozu

by | 14 travnja, 2020

Endometrioza je stanje koje može uzrokovati neplodnost, a visoke i vitke djevojke imaju veću vjerojatnost da će razviti ovu bolest, otkrili su u novoj studiji. Endometrioza pogađa čak 10 posto žena.

Istraživanje je provedeno na 170.000 djevojčica u dobi od sedam do 13 godina, a sumnja se da je endometrioza povezana s višom razinom spolnog hormona estrogena, koji kod djevojčica utječe na visinu, ali također pokreće rast tkiva koje dovodi do tog neugodnog stanja.

Također, kod djevojaka koje su imale viši indeks tjelesne težine, što automatski znači da su niže, manja je vjerojatnost da će oboljeti.

Dr. Julie Aarestrup iz danskog Centra za klinička istraživanja i prevenciju kaže kako se isprva simptomi ne primjećuju, a do dijagnoze prođe i po nekoliko godina.

“Naša otkrića sugeriraju da se pokazatelji rizika mogu vidjeti u ranijoj dobi, što bi moglo pomoći ubrzanju dijagnoze pa se može započeti s liječenjem za usporavanje rasta tkiva endometrija”, rekla je.

Endometrioza se razvija kada tkivo koje je slično tkivu sluznice maternice počne rasti na drugim mjestima, primjerice unutar jajnika. Za razliku od maternice, koja se svakog mjeseca obnavlja, kad njeno tkivo prelazi negdje drugdje i tijelo ga se ne može riješiti, to može uzrokovati bol.

Za oko 176 milijuna žena koje imaju ovo bolno i neugodno stanje, smanjuje se kvaliteta života, a može prouzročiti i neplodnost.

Dokazi sugeriraju da također može povećati rizik žena od drugih kroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti i ili neki ginekološki karcinom.

Unatoč svemu, malo se zna o uzrocima endometrioze. Nekoliko je čimbenika rizika, uključujući menstruaciju koja počinje u nešto ranoj dobi, kraće cikluse i obiteljsku anamnezu bolesti.

Rezultati su otkrili da su djevojčice s višim indeksom tjelesne mase u djetinjstvu imale niži rizik od endometrioze, dok su starijim djevojčicama s istim karakteristikama dijagnosticirali bolest. Razlika od oko 2,3 kilograma između dvije sedmogodišnje djevojčice povezana je s povećanim rizikom od endometrioze za osam posto kod one koja ima manje kilograma, dok je kod one više za 5,2 cm povećani rizik 9 posto.

Foto: Unsplash

IZVOR: 24SATA.HR