Uz ove trikove naučit ćete kako pravilno izvesti čučanj

by | 1 listopada, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Kad netko spomene vježbe za donji dio tijela, čučnjevi vam vjerojatno prvi padnu na pamet. Riječ je o vježbi za koju znaju i djeca, radimo je svakodnevno kad obavljamo dnevne aktivnosti i mislimo da njome ne možemo pogriješiti.

Točno je da, ako želite snažne noge i stražnjicu, čučnjeve ne smijete izbjegavati. Mogu se izvoditi bez ičega, ali i uz dodatke poput girja, zbog čega su idealna vježba za početnike, ali i za napredne.

Međutim, na neke stvari morate obratiti pozornost kako biste usavršili tehniku izvođenja ove popularne vježbe.

“Noge moraju biti razmaknute u ravnini ramena, a prsti stopala usmjereni prema naprijed, eventualno blago prema van, nikako prema unutra. Cijelo stopalo mora biti na podu i trebate zadržati težinu u petama”, pojasnio je fitness stručnjak časopisa “Men’s Health” Todd Liubinskas.

Mišiće stražnjice i bedara treba zategnuti i posebnu pozornost obratiti na kralježnicu koja mora biti ravna tijekom cijelog izvođenja vježbe.

“I dok se spuštate u čučanj, kao i kad se vraćate u početnu poziciju, pogled i brada neka budu usmjereni u istom pravcu, a kralježnicu održavajte ravnom”, dodaje Liubinskas.

Ako vježbi želite dodati težinu, podignite girju i čvrsto držite.

IZVOR: INDEX.HR