Uz ove metode možete smanjiti porođajne bolove

by | 28 ožujka, 2020

POSTOJI puno načina za ublažavanje porođajnih bolova i ne morate izabrati samo jedan od njih, piše Parents.

Žene često nisu svjesne svih opcija koje imaju i slabo se informiraju o njima. Zato, pogledajte koje sve opcije postoje i pokušajte prakticirati onu koja vam najviše odgovara.

Opuštanje

“Najvažnija stvar koju biste trebale opustiti tijekom porođaja jest mozak”, kaže Stacey Rees, certificirana primalja i medicinska sestra iz New Yorka.

Ideja je jednostavna: kada imate strah od bola, napeti ste, što samo pogoršava bol i povećava neugodu, opustite se. Cardoso se prvi put porađala 21 sat i rekla je da joj je pravo spasenje bilo vrijeme između kontrakcija.

“Pokušavala sam biti prisutna u danom trenutku i ne trošiti dragocjeno vrijeme bez bolova u stresu oko bola koji je prošao i onog koji tek treba doći. Rezultat je bio ekstaza. Osjećala sam se kao da uživam u zaista dobrim lijekovima za kontrolu uma”, kaže ona.

Disanje

Kako biste bili opušteni, glavna je stvar obratiti pažnju na svoje disanje, kao što to činite i pri dizanju utega ili vježbanju. Bez obzira na sve, što god radile fokusirajte se na svoje disanje i osjetit ćete olakšanje.

“Govorim ženama da im je disanje put kroz kontrakcije i da samo prate taj put dok osjećaj ne počne blijediti”, kaže Stacey Rees.

Nemojte se osjećati čudno zbog ispuštanja glasnih zvukova. Stacey preporučuje jaka stenjanja, bez visokih zvukova, umjesto jakog vrištanja kao u horor-filmu koje vam grlo može učiniti napetim, ali priznaje da to nije uvijek moguće.

“S mojom drugom bebom uspjela sam ispuštati te niske, grlene zvukove, koji izgledaju kao nešto između gregorijanskog pjevanja i krupne životinje na samrti. Sa svojom prvom bebom sam samo jako vrištala”, kaže Cardoso.

Kretanje

Hodanje, ljuljanje, mijenjanje položaja i savijanje, ne samo da vam olakšava bol već vam može pomoći u samom procesu rađanja, kada silu gravitacije okrenete u svoju korist i potaknete kretanje i okretanje bebe na dolje, kroz vašu zdjeličnu šupljinu. U bolničkom okruženju, kada ste prikačeni na monitore za promatranje fetusa i lijekove protiv bolova, to može ograničiti vaše kretanje. Ipak, još uvijek možete mijenjati položaje ruku i nogu na krevetu ili stajati i čučati pored kreveta.

“Zaista mi je pomoglo biti na rukama i koljenima, naslonjena na grudi svog muža”, kaže Andrea Vander Pluym iz Oaklanda u Kaliforniji.

Terapija vodom

Topla voda može napraviti čuda pri smanjivanju porođajnih bolova.

“Bilo je apsolutno nevjerojatno ući u vodu od 38 stupnjeva Celzija u centru za porođaj”, kaže Cynthia Overgard iz Stamforda u Connecticutu.

“Moja mi je doula počela stavljati vodu čašom na ramena, bilo je gotovo kao u spa centru”, dodaje ona.

Ne podcjenjujte moć tuša, topla vas voda neće samo opustiti nego i izmasirati. Ne postoje pisana pravila, ali neki liječnici ili primalje mogu vam skrenuti pažnju da ne ulazite u vodu u ranoj fazi porođaja iz straha da bi ga to moglo usporiti.

Masaža

Masaža je potrebna svakoj ženi kao način opuštanja tijekom porođaja.

“Nakon što je beba rođena, muž mi se požalio da ga ruke jako bole od pritiskanja mojih leđa”, kaže Kari Bennett iz Tennesseeja.

“Morala sam se nasmijati”, dodaje ona.

Čak i ako ne otkrijete da to smanjuje bol, kada vam partner masira stopala, ruke ili sljepoočnice, to vam može odvući pažnju, opustiti vas i, općenito, učiniti da se osjećate kao da se netko brine o vama, a to je velika stvar za pojačanje hrabrosti.

Epiduralna anestezija

Kako objašnjava William Camann, doktor medicine i autor knjige Easy Labor, tijekom posljednjih 10 godina epiduralna se anestezija prilično promijenila. Lijek se više ne daje jednim brzim ubodom koji vas ostavi potpuno ukočenima. Umjesto toga, daje se laganim, kontinuiranim doziranjem i trebali biste osjetiti dovoljan pritisak kako biste mogli tiskati. Zapravo, većina bolnica sada koristi epiduralnu anesteziju koja je pod kontrolom pacijenta, koja drži nisku epiduralnu vrijednost, ali vam omogućava da dozirate i veću količinu, ako vam je potrebna.

Studije su pokazale da ovo ne predstavlja veći rizik od carskog reza ili da dosta produžava porođaj (porođaj s epiduralnom anestezijom može trajati sat vremena duže, u prosjeku). Bolovi u kralježnici izazvani istjecanjem moždane tekućine kroz sitnu rupu koju igla radi, danas su iznimno rijetki i javljaju se samo kod jedan posto pacijentica. Također, kako kaže doktor Benito Alvarez s klinike u Clevelandu, ne morate se brinuti da ćete propustiti malu mogućnost da ne dobijete epiduralnu anesteziju.

“Epiduralnu anesteziju možete dobiti u bilo koje vrijeme kada aktivan porođaj počne i jedino je zaista kasno kada glava iziđe”, objašnjava on.

Nekoliko medicinskih stanja mogu vas spriječiti od dobivanja epiduralne anestezije, a to su problemi sa zgrušavanjem krvi, skolioza ili ako ste nekada imali operaciju leđa ili neke infekcije, poput sepse. Ipak, za većinu žena sve je u redu i mnoge su pacijentice zadovoljne ovom metodom.

“Kada sam stigla u bolnicu, bila sam u golemim bolovima i dezorijentirana i sve mi je bilo mutno. Pola sata nakon što sam dobila epiduralnu anesteziju, nisam osjećala bol, samo pritisak i, više od toga, bila sam potpuno svoja i potpuno sam bila prisutna tijekom porođaja”, kaže Erika Scott iz Minneapolisa, majka dvoje djece.

Spinalna anestezija i kombiniranje spinalne i epiduralne anestezije

Epiduralne anestezije mogu biti vrlo učinkovite, ali im treba 10 do 25 minuta da počnu djelovati. Spinalna, koja se daje u malo niži dio vaših leđa, djeluje za nekoliko sekundi. Ipak, za razliku od epiduralne anestezije koja djeluje stalno, spinalna je jedna injekcija koja djeluje oko 45 minuta. Dr. Camann kaže da je oko 80 do 90 posto carskih rezova napravljeno sa spinalnom anestezijom i nekada će liječnici izabrati spinalnu ili kombinaciju spinalne i epiduralne anestezije kod žena kod kojih porođaj dugo traje i koje očajnički žele samo brzo olakšanje.

Opijati

Žene koje ne žele ili ne mogu dobiti epiduralnu anesteziju, mogu dobiti opijate kao što su Demerol i Stadol, koji im se daju intravenozno. Za razliku od spinalnih i epiduralnih anestezija, lijekovi koji vam se daju izravno u vene mogu izazvati pospanost i mučninu, a ulaze i u bebin krvotok.

“Intravenozni lijekovi mogu ošamutiti bebu pa ako mislimo da će se porođaj završiti u roku sat vremena, onda ih ne dajemo”, kaže dr. Alvarez.

“I, općenito, ne dajemo više od nekoliko doza”, dodaje.

Pospanost može pomoći ako se pokušavate odmoriti i neke žene uzimaju intravenozne lijekove iz tih razloga.

IZVOR: INDEX.HR