Uvijek imajte dovoljno mlijeka za bebu

by | 28 listopada, 2013

Najčešći uzroci lučenja nedovoljne količine mlijeka su neodgovarajuća hrana i piće, umor, visoka razina stresa, kao i ne baš često dojenje bebe i dojenje u kratkom periodu vremena.

Majčino mlijeko je najbolja hrana koju možete dati bebi i to najmanje prvih godinu dana i zato je svaki napor, koji učinite kako biste imali dovoljno mlijeka za bebu, vrlo vrijedan.

Majčino mlijeko sadrži sve neophodne hranjive sastojke, opskrbljuje dijete antitijelima neophodnima za borbu protiv infekcija i štiti je od alergija, astme i debljine u kasnijem životu.

Dojenje pospješuje brže gubljenje kilograma nakon porođaja kod majke, a u kasnijem periodu života štiti je od raka dojke ili jajnika.

Evo nekih savjeta kojih se treba držati kako bi na prirodan način osigurali dovoljno mlijeka svojoj bebi:

1. Jedite zdravu antiinflamatornu hranu. Vaš cilj treba biti unos oko 2.500 kalorija dnevno.

2. Pijte dosta vode. Vaše tijelo ne može proizvoditi mlijeko ukoliko je dehidrirano.

3. Osigurajte sebi što više okrepljujućeg sna noću. Tijekom dana, kada beba spava, odspavajte i vi. Naspavana mama se teže umara, bolje je raspoložena i manje podložna stresu.

4. Redovno koristite neku od tehnika za smanjenje stresa kao što je tehnika disanja. Može biti dovoljno i da izađete u kratku šetnju sami i bez obveza.

5. Zamolite obitelj i prijatelje da vam pomognu u obvezama u domaćinstvu. Ne morate sve sami postići, osobito u početku dok se ne prilagodite novoj situaciji i ne steknete rutinu.

6. Često dojite bebu, jer što je češće i duže dojite, to ćete više mlijeka proizvoditi.

Izvor: Superdete.com