UŠLI STE U 40. I ŽELITE SMRŠAVJETI? Teško, ali postoji način da ipak uspijete u tome

by | 19 lipnja, 2017

Mršavljenje je jednostavno kad si mlad – samo malo promijeniš navike i kilogrami idu dolje (barem većini), no kad godine postanu ozbiljnije, takvi su i problemi s viškom kilograma.

Godine nose mnoge pozitivne strane, ali i probleme, kojih se nije lako riješiti. Većina žena, ali i muškaraca, nakon četrdesete muku muči s kilogramima.

Naime, zahvaljujući uspavanom metabolizmu, osobe starije od 40 godina dnevno gube 300 kalorija manje nego dok su bile u dvadesetima.

Jednako tako, niža razina estrogena kod starijih žena, do čega dolazi u perimenopauzi i menopauzi, može uzrokovati poremećaj inzulina u tijelu, zbog čega ono otežano regulira šećer u krvi.

Kada se sve ove tegobe zbroje, nije ni čudo što većina žena na pragu četrdesetih i pedesetih ima velikih problema s mršavljenjem.

No, evo nekoliko naputaka koji će vam pomoći:

Cilj su jedan do dva kilograma tjedno – da biste izgubili kilograme i, što je najvažnije, očuvali željenu kilažu, potrebno je stvoriti zdrave, dugoročne navike.

Napunite tanjur dopola svježim voćem ili povrćem – to su niskokalorične namirnice, bogate vlaknima i vodom.

Preskačete obroke i jedete neredovito – tijelo će doživjeti šok i dobiti krivu informaciju kako je vrijeme da skladišti kalorije umjesto da ih potroši.

Razmišljajte o nutrijentima – tanjur treba sadržavati povrće ili voće i proteine, šaku složenih ugljikohidrata i zdrave masnoće.

Sjetite se zlatnog pravila mršavljenja – hranite se zdravo, jedite manje porcije i nemojte preskakati obroke. Žena koja dnevno pojede 2.000 kalorija trebala bi smanjiti dnevni unos za 400 do 500 kalorija želi li izgubiti višak kilograma.

U svakom obroku – osigurajte 150 grama proteina, poput pilećih ili purećih prsa, ribe, jaja ili grčkog jogurta. U obroku se treba nalaziti i šaka zdravih ugljikohidrata od cjelovitog zrna, poput graha, slanutka, svježeg voća, smeđe riže ili batata. Sedam do 10 grama avokada, orašastih plodova, soje, tofua, sezama ili sličnih sjemenki, odličan je dodatak svakom obroku.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR