Pronašli smo uređaj koji mjeri kvalitetu vaše meditacije – malo je reći da smo oduševljeni

Spoj drevne prakse i moderne tehnologije

by | 26 srpnja, 2023
uređaj koji mjeri kvalitetu vaše meditacije

Mnogi ljudi ne znaju meditirati ili nisu sigurni čine li to dobro – teško je znati kada ste dosegnuli meditativno stanje – zato ova “pametna traka” za glavu procjenjuje aktivnost vaših moždanih valova i uči vas kakav je osjećaj ući u meditativno stanje te ga zadržati.

Bilo da ste dugogodišnji pobornik meditacije ili tek početnik, nije uvijek lako znati meditirate li ispravno, odnosno je li um dovoljno fokusiran na dah, a manje na sva ona pitanja koja izranjaju upravo onda kad ih ne želimo. Tu u pomoć stiže kanadski uređaj Muse 2 – “traka” za glavu koja “čita” ono što se trenutačno događa u našem umu pružajući nam, u obliku zvučnih podražaja, povratnu informaciju o našoj praksi.

uređaj koji mjeri kvalitetu vaše meditacije

Uređaj, koji je bluetoothom povezan s aplikacijom na mobitelu, dovoljno je staviti na glavu, zatvoriti oči i fokusirati se na dah. Kad je um miran, čuju se zvukovi mirnog vremena, a kad um odluta, olujno nevrijeme znak je da moramo vratiti fokus na dah.

Po završetku prakse, dobit ćete informacije o fokusiranosti vašeg uma: koliko je minuta bio aktivan (s lutajućim mislima), neutralan (kad se prirodno opušta), a koliko miran (duboko fokusiran na dah). Odmaknemo li ironičnost situacije – korištenje tehnologije za “isključivanje“, ovaj pametni uređaj može nam pomoći poboljšati meditacijsku praksu.

uređaj koji mjeri kvalitetu vaše meditacije

Prema istraživanjima proizvođača, 78 posto korisnika izjavilo je da su mirniji i opušteniji, a njih 77 posto da osjećaju kako se bolje nose sa svojim stresom otkako su započeli svoje Muse mindfulness putovanje. Vrijedi iskušati.

Pročitajte: Kratka meditacija za usporavanje intenzivnih misli i emocija

Foto: iStock/Getty Images Plus, PR