U sedam koraka do lakšeg porođaja

by | 28 travnja, 2014

Svaka trudnica bi rado smanjila bol pri porođaju na minimum. Uz pomoć ovih savjeta, svakako možete barem djelomično ublažiti porođajnu bol.

porodjaj

1. Atmosfera i partner

Osluškivati bol znači razumjeti da se u tijelu nešto događa na pogrešan način i da je nešto potrebno promijeniti. Prilagodite položaj tijela tako da bol bude blaža. Potrebno je isprobati različite položaje dok ne pronađete jedan koji vam u tom trenutku najviše odgovara. Ponekad će vam odgovarati onaj “na sve četiri” ili sjedenje na velikoj gimnastičkoj lopti, ponekad na koljenima, na porođajnom stoliću.

2. Vertikalni položaj

Osnovna prednost rađanja u vertikalnom položaju jest utjecaj sile teže jer su kontrakcije maternice pod njezinim utjecajem dvostruko učinkovitije. To znači da će otvaranje vrata maternice biti brže i bezbolnije. Gravitacija vuče dijete prema dolje, njegovo tijelo dolazi u položaj u kojem će lakše i brže proći kroz porođajni kanal. Osim toga, u vertikalnom položaju zglobovi zdjelice postaju pokretljiviji nego kad žena leži te se mogu bolje prilagoditi većoj glavici ili širokim ramenima djeteta. Vertikalni položaj također pogoduje većoj elastičnosti tkiva porođajnog kanala, pa je i rizik od pucanja međice znatno manji. Postoji više vertikalnih položaja i najbolje je da rodilja sama otkrije koji joj najviše odgovara. U sve više rodilišta uvode se stolići za porođaj ili stolice koji se mogu podesiti u određeni položaj, stoga se svakako raspitajte postoji li takva mogućnost i u rodilištu u kojem vi namjeravate roditi.

3. Relaksacija

Svladavanje vještine opuštanja tijela glavni je uvjet za ostvarivanje gotovo bezbolnog porođaja. Što je manja napetost u tijelu, manja je bol. Tehnike opuštanja ublažavaju napetost u mišićima koja vam ionako uzalud oduzima snagu. Međutim, praksa pokazuje da je vrlo teško opustiti tijelo dok traje porođaj. Zbog toga “trenirajte” opuštanje tijekom trudnoće.

4. Disanje

Za lakši porođaj treba znati pravilno disati. Tako se organizmu i djetetu osigurava dovoljna količina kisika. Zadržavanje disanja zbog boli dovodi do hipoksije (nedostatka kisika) i drugih neželjenih posljedica.

5. Voda

Prema posljednjim istraživanjima Nacionalnog instituta za zdravlje i kliničku izvrsnost u Velikoj Britaniji, voda je drugi po redu najučinkovitiji način za ublažavanje boli (nakon epiduralne). Vrlo pozitivna iskustva žena koje su rodile u kadi potvrđuju koliko je voda moćna. Uvjet je zdrava trudnoća. U vodi se puno lakše opustiti jer tijelo “gubi” svoju težinu. Upravo zbog tog efekta bol slabi što ste više uronjeni u vodu. Dobrobit vode možete iskoristiti prije odlaska u rodilište, dok trudovi još nisu učestali.

6. Masaža

Evo pravog načina da djetetov otac pokaže koliko može biti koristan na porođaju. Pravilni dodiri na pravome mjestu uvelike ublažavaju bol. Jasno recite suprugu što vam više odgovara, samo nježno glađenje ili jači pritisak prstima ili cijelom površinom dlana i sl. Osluškujte svoje tijelo i objasnite partneru što treba raditi i kojom snagom kako bi se bol smanjila. Dokazano je da masaža skraćuje dužinu porođaja. Još u trudnoći vrijedi proučiti načine masiranja kako bi partner na vrijeme usavršio metodu. Masaža vam može pomoći i prilikom vježbanja opuštanja, a ako imate mogućnosti, priuštite sebi masažu za trudnice u obližnjem wellness centru.

7. Aromaterapija

Određena eterična ulja pomažu u ublažavanju boli zbog kontrakcija. Proučite eterična ulja još tijekom trudnoće i pronađite miris koji vam najviše odgovara. Izbjegavajte izravan kontakt s eteričnim uljem i koristite ga pomoću aroma-lampice. Dovoljno je nekoliko kapi opuštajućeg lavandinog ulja kako biste smanjili zabrinutost, strah i napetost. Eterična ulja agruma su među najsigurnijima za korištenje u trudnoći, a možete koristiti i ulje bergamota, čajevca, bora, čempresa, đumbira, grejpa, limuna, naranče, nerolija, pačulija, geranija, ruže, ružina drva, sandala… Aromaterapeuti će vam rado dati potrebne informacije o načinu primjene pojedine vrste ulja ili o njihovoj kombinaciji.

Izvor: roditelji.hr

Foto: freedigitalphotos.net