U Republici Hrvatskoj tijekom prošle godine suicid je počinilo 566 osoba

Evo gdje se obratiti za pomoć

by | 3 rujna, 2021
suicid

Svjetski dan prevencije suicida (10. rujna) obilježava se diljem svijeta radi podizanja svijesti u javnosti o sve većem problemu suicida među stanovništvom. Godišnje u svijetu samoubojstvo počini gotovo milijun ljudi, a brojka se svake godine povećava. U Republici Hrvatskoj počinilo je suicid 566 osoba tijekom prošle godine, izvještava Udruga Životna linija. 

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova žene su počinile 117 suicida, a muškarci 449, tj. gotovo četiri puta veći broj. U dobnim skupinama od 15 do 25 godina bila su 44 izvršena suicida, što je porast od čak 57,1 % u odnosu na godinu dana ranije. Od svih dobnih skupina najviše su suicida počinile osobe iznad 65 godina, njih čak 225 oduzelo je sebi život, što predstavlja 39,7 % od ukupnog broja suicida u Republici Hrvatskoj. 

Od svih policijskih uprava daleko je najveći broj izvršenih samoubojstava zabilježila PU zagrebačka, njih 120, dok drugo mjesto zauzima PU splitsko-dalmatinska s 45 počinjenih samoubojstava (izvor: MUP – Statistički pregled temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada u 2020. godini).

Udruga Životna linija zalaže se širenje svijesti o potrebi pojačane prevencije suicida u Republici Hrvatskoj. Djeluje na volonterskoj osnovi i pruža podršku suicidalnim i depresivnim osobama. Svi koji trebaju pomoć mogu se obratiti na mail adresu udruge [email protected]. Volonteri se udruzi mogu pridružiti slanjem poruka na [email protected]

Dana 10. rujna 2021. godine Udruga Životna linija upalit će zajedno s građanima 566 svijeća (lampiona) na Trgu Petra Preradovića (Cvjetnom trgu) u Zagrebu u spomen na isto toliki broj osoba koje su tijekom prošle godine preminule počinivši suicid. Osigurane su svijeće za sve građane koji ih žele zapaliti za preminule od suicida i time izraziti svoje žaljenje. Svijeće će građani moći upaliti od 17:30 pa sve do 21:30. Za navedenu su akciju ishođene sve potrebne dozvole i poštovat će se epidemiološke mjere. 

Foto: Ponomariova_Maria/iStock via Getty Images