U kuhinji s Anteom i Renatom s bloga sitnica

by | 29 svibnja, 2020

Od Anteinih recepata rastu zazubice, Renatine nas fotke oduševljavaju, a njihovi nam captioni redovito uljepšavaju dane. One su @sit_nica, kreativni duo koji je spojio ljubav prema hrani i fotografiji u inspirativan Instagram profil.

Kako je sve počelo…
Skroz slučajno. Iako, otkad znam za sebe, nešto “kužinajem” i sve slobodno vrijeme provodim u kuhinji, nije mi padalo na pamet da fotkam hranu koju pripremam. Da se mene pitalo, sitnica. bi se još dugo “pekla” u pripremi, a ja bih još uvijek čekala neki dobar dan, ljepši tanjur, bolje jelo… Srećom, Renata je bila dosta odlučna oko pokretanja Instagram profila pa je jednostavno počela fotkati hranu koju bih ja pripremila i bez da me pita. 

Inspiraciju za jela koja pripremaš pronalaziš…
… gotovo u svemu. Uvijek se to nekako spontano dogodi kad nešto vidim ili mi jednostavno usred dana padne neka ideja na pamet, koju se onda potrudim barem okvirno zapisati da ne zaboravim. Rekla bih kako je priroda glavna inspiracija svakog našeg jela jer je naglasak upravo na veganskoj hrani s kojom se onda poigravamo u kuhinji, a kad spojite prirodu i igru, imate nepresušan izvor inspiracije cijelo vrijeme.

Najbitnije kod pripreme jela…
Obožavam dobiti svježe namirnice iz vrta prijatelja ili obitelji. Mogla bih reći da mi je najbitnije da znam odakle mi hrana dolazi i što unosim u organizam. U posljednje vrijeme trudim se koristiti što je više moguće organskih namirnica hrvatskih proizvođača te si tako osigurati zdraviji unos nutrijenata, ali i podržati Hrvatsku ekoproizvodnju. Što se tiče samih metoda priprema hrane, tu obje volimo eksperimentirati pa mi je teško nešto izdvojiti, ali definitivno najmanje pripremamo prženu hranu. Juhe su neizostavan dio našeg menija, čak i ljeti jer dobro istemperiraju tijelo s okolinom, a volimo sve vrste juha, od finih povrtnih kremastih do bistrih ili veganskih ramena. Posebno poštovanje odajemo orašastim plodovima koji su pogodni za izradu pravih malih čuda od sirovih slastica kao i maslaca, a odlični su i samo kao zdravija opcija snacka.

Kad ti se jede nešto slatko, zdravo i brzo pripremaš…
Hmm… Dosta je teško spojiti slatko, zdravo i brzo u jedno kad se uglavnom sve takvo mora dugo hladiti da se postigne određena gustoća, da se stisne, tako da brzina odmah otpada iako je priprema same slastice brza. Iako, ovo ljeto posvećujem nice creamu, sladoledu čija su baza smrznute banane, bilo koji biljni napitak poput kokosovog mlijeka te neki dodatak za okus po želji. Priprema je super jednostavna i brza, sladoled je jako fin, mogućnosti okusa su neograničene, a što je najbitnije zdrav je i bez umjetnih šećera, bojila i sličnih stvari koje su općeniti sastav sladoleda.

U kuhinji uvijek pri ruci imaš…
U hladnjaku uvijek imam neko zeleno lisnato povrće, kokosovo mlijeko u limenci, tofu, umak od soje, grahorice i neke klice. Općenito u kuhinji rižine rezance, puno začina, orašaste plodove i sve vrste brašna, osim pšeničnog. 

View this post on Instagram

Bi li Buda bio sretan sa svojim veganskim zdjelicama? Kako izgleda tanjur zdravlja i što sve možete napraviti kada čistite frižider pogledajte sutra @kodnasdoma_hrt ⁣ Recept je vrlo jednostavan, morate samo paziti da skombinirate neku žitaricu, malo proteina, dobrih masti i nešto zeleno da sve to izgleda šareno. Mi smo kus kus prelile vrelom vodom, slanutak popržile s dimljenom paprikom, karamelizirale mrkvu s javorovim sirupom i acetom, a tofu smo zgrilale. Dodatno smo sve začinile umakom od tahinija, senfa, soja sosa i kreme aceta. U par minuta imate dobar i cjeloviti ručak! ⁣ ⁣ #buddhabowl #vegan #healthyfood #wholemeal #happiness #foodstagram #foodphotography #foodfluffer #hrt #lunch #veganlife?

A post shared by sitnica. (@sit_nica) on

Foto: Privatna arhiva