U borbi protiv suvišnih kilograma može vam pomoći mineralna voda

by | 19 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Ako želite smršavjeti, posegnite za čašom mineralne vode. Sudeći prema novom istraživanju objavljenom u časopisu “Obesity”, prirodna mineralna voda je idealan napitak u borbi protiv suvišnih kilograma.

Istraživanje je obuhvatilo 300 ljudi koji drže dijetu i koji su do tada pili gaziranu vodu svakog dana, a u prosjeku imali su oko 90 kilograma (pojedinačno). Ova grupa je u početku istraživanja bila podijeljena u dvije grupe.

Jednoj grupi određeno je da nastavi piti gaziranu vodu, dok je drugoj to pravo oduzeto. Na kraju istraživanja (poslije 12. tjedana), grupa koja se odrekla mineralne vode izgubila je četiri kilograma, dok je prva grupa koja je nastavila piti uspijela skinuti dva više, odnosno šest! Postavlja se pitanje je li mineralna voda čudotvorni napitak koji skida kilograme?

Prema nutricionistima, grupa koja je nastavila piti gaziranu vodu imala je kontinuitet jer je već do tada pila i mogla je lakše apsorbirati hranu, dok je druga doživjela u organizmu “šok” (s obzirom na to da je morala prekinuti svoju svakodnevnu rutinu), što je rezultiralo stresom koji je utjecao na razinu hormona i šećera u krvi, pa je samim tim usporio mršavljenje.

Bez obzira na rezultate ovog istraživanja, još nitko ne može sa sigurnošću tvrditi kako je prirodna mineralna voda moćno piće u borbi s kilogramima.