
Zdravstvene dobrobiti borovnica zbog kojih ćete ih poželjeti dodati u svaki smoothie
Bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima, dobrobiti borovnica uistinu su velike. Dobrobiti borovnica dokazuju da je ovo voće više od ukusne...
Kako podići svaku juhu na višu razinu okusa i teksture
Iako ju često podcjenjujemo, juha je jedno od najsvestranijih jela – utješna, hranjiva i prilagodljiva svakoj sezoni. Iako nam današnji brz tempo života ostavlja malo prostora za kuhanje i uživanje u toploj juhi, ne odričemo se ovog predjela barem za vikende. Naše bake uvijek su govorile da su jela na žlicu zdravija, a juha nas hidrira i, s obzirom na udio povrća, daje važne mikronutrijente. Juha pruža priliku za igranje okusima i začinima; možemo je pripremiti kao kremastu, bistru, povrtnu, pileću, riblju i na razne druge načine. Međutim, da biste izvukli maksimum iz juhe i napravili od nje doista nezaboravno iskustvo uživanja u okusu, postoje neki trikovi koji vam mogu pomoći podići vašu juhu na višu razinu. Izdvojili smo četiri trika ili pravila koja možete primijeniti već kod idućeg kuhanja svoje omiljene juhe.
Iako se čini praktičnim i jednostavnim u juhu ubaciti sve sastojke odjednom, to nije najbolja praksa. Umjesto toga, posvetite se postupnom građenju okusa pa započnite s pirjanjem aromatičnih sastojaka poput luka, češnjaka, poriluka ili celera na laganoj temperaturi. Tako se razvijaju prirodne slatkoće i produbljuje okus. Nakon toga, postupno dodajte začine, svježe ili sušeno bilje te povrće. Grah, leća ili žitarice mogu poslužiti kao dodatni izvor gustoće i hranjivosti. Kroz cijeli proces uključite i svoje okusne pupoljke; isprobavajte okuse te prema tome prilagodite začine. Juha nije statična, već se razvija u loncu, a svaka faza nosi priliku za obogaćivanje i nadogradnju. Kao završni detalj, u juhu možete ubaciti svježe začinsko bilje, mljeveni chili, nekoliko kapi kvalitetnog maslinovog ulja ili svježi sok i koricu limuna. Takvi kontrasti omogućuju da svaki zalogaj bude drukčiji i zanimljiviji.
Osim okusa, važan aspekt dobre juhe je i tekstura. Jedna od najčešćih zamjerki juhama je da su “vodenaste” i bez punoće. Rješenje leži u odabiru pravih sastojaka koji će juhu zgusnuti i zaokružiti. Umjesto da koristite samo temeljac ili vodu, pokušajte dodati vodu u kojoj se kuhao grah ili tjestenina jer ona prirodno sadrži škrob koji daje potrebnu gustoću. Pasirano povrće poput kuhanog krumpira, cvjetače, pastrnjaka, batata ili kukuruza savršeno će zgusnuti juhu bez potrebe za vrhnjem ili brašnom.
Osim što čini juhu kremastijom, dodavanje ovih sastojaka ujedno povećava nutritivnu vrijednost. Dodatan trik za kontrast teksture je kombiniranje različitih oblika istog sastojka – primjerice, kremasta juha od brokule postaje zanimljivija kada se na vrh doda nekoliko komadića pečene brokule. Raznolikost tekstura daje dojam sofisticiranosti i pažljivo osmišljenog jela.
Kada ste izgradili bazu, vrijeme je za završne detalje koji mogu potpuno transformirati juhu. Iako se najveći dio okusa razvija tijekom kuhanja, završni koraci mogu napraviti veliku razliku. Jedan od učinkovitijih trikova je priprema aromatiziranog ulja koje se dodaje neposredno prije posluživanja. Pomiješajte maslinovo ulje sa svježim začinskim biljem poput peršina, timijana, origana ili s mješavinom začina poput kima, korijandera, papra i kardamoma. Ostavite da odstoji barem sat vremena kako bi ulje upilo sve arome. Kad se ovakvo ulje doda u vruću juhu neposredno prije serviranja, mirisi i okusi se intenziviraju, a svaki zalogaj dobiva novu dimenziju. Isti efekt može se postići dodatkom svježe naribanog muškatnog oraščića, kiselih kapi limuna ili čak žličicom fermentiranih sastojaka poput miso paste ili umaka od soje – u malim količinama, ali s velikim učinkom. Ovakvi jednostavni trikovi mogu vas poštedjeti dodatnih sastojaka, a istovremeno obogatiti juhu.
Dodaci na vrhu juhe često se zanemaruju, a upravo oni mogu podići cijelo jelo. Umjesto uobičajenih kockica kruha, razmislite o hrskavim elementima koji će pružiti kontrast kremastoj teksturi: pečene gljive, tostirani orašasti plodovi, karamelizirani luk ili hrskavi komadići povrća. Ne morate stati na klasičnom načinu posluživanja juhe. Na primjer, stabljike blitve mogu se kratko zapeći na tavi ili roštilju i narezati kao dodatak bogatim povrtnim juhama. Za završni dodir okusa i teksture, kremastu juhu od kukuruza obogatite začinjenim kokicama – neuobičajen izbor koji iznenađujuće dobro funkcionira. Završni dodaci nisu tu samo zbog izgleda; oni nadopunjuju osnovu juhe, unose kontrast i dubinu te podižu cijelo jelo na novu razinu.
Foto: Pexels
Zrinka Babić je magistra sociologije i nutricionistica. Svoje je novinarske vještine “brusila” kroz razne strukture novinarstva, od televizije, radija do portala, pa tako za Kreni Zdravo (Nova TV) piše članke o zdravoj prehrani, novinarka je u Informatičnom Centru Zaprešić, a prije toga je koordinirala i pisala za Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu (Zagreb) te je obavljala dužnost zamjenice glavnog urednika na Televiziji Zapad, Zaprešić. U slobodno vrijeme, osim što se kontinuirano educira i stječe diplome, voli dizajn interijera, fitness i dobre knjige.