TRI NAMIRNICE koje morate uvijek izbjegavati ako želite zdrav život

by | 9 kolovoza, 2017

Uhvati li i vas pospanost nakon što pojedete ručak? Niste jedini, ovaj problem muči mnoge. Otkrijte koje je namirnice najbolje jesti za ručak, a što biste trebali izbjegavati.

Ručak je najbolje jesti oko 12 ili 13 sati. Odgodite li ga za kasnije popodne vjerojatno ćete postati jako gladni i zbog toga imati veću želju za hranu punom šećera i masnoća poput pržene hrane, slatkiša i kolača.

Idealan ručak treba sadržavati vitamine, minerale, zdrave masnoće, ugljikohidrate i bjelančevine. Ugljikohidrati i masnoće daju nam energiju dok su bjelančevine ključne za pravilno funkcioniranje našeg tijela.

Namirnice koje je najbolje jesti za ručak su:

  • – sendviči (s piletinom, jajima, tunom, sirom ili pečenom govedinom) i tjestenina od cjelovitog zrnja
  • – salate
  • – riba poput skuše, lososa i sardine
  • – juhe
  • – grahorice i kus-kus

Slijedeće tri namirnice najgori su izbor za ručak jer uzrokuju pad energije, odnosno letargiju:

Prženi krumpirići (pomfrit)
Pomfrit se prži u puno ulja i riječ je o jednostavnim ugljikohidratima koje uvijek treba izbjegavati jer nakon što naglo povise razinu šećera u krvi isto je tako naglo i spuste. Pojedete li pomfit za ručak, vrlo vjerojatno ćete osjetiti nagli pad energije, letargiju i pospanost.

Kravlje mlijeko
Iako kravlje mlijeko može biti dio uravnotežene prehrane, može imati negativan učinak na razinu energije u tijelu. Kravlje mlijeko teže se probavlja zbog čega je u probavnom procesu potrebna pomoć veće količine krvi koja ode u crijeva, a ostatak tijela mora funkcionirati sa smanjenim protokom krvi. Gubitak krvi može uzrokovati letargiju.

Maslac od kikirikija
Nakon što pojedete sendvič s maslacem, vrlo vjerojatno će vas uhvatiti pospanost. Krivac za pospanost je aminokiselina triptofan koju sadrži ovaj zasitan namaz. No, maslac od kikirikija ne morate izbjegavati u potpunosti, samo ga kombinirajte sa “superhranom” koja nam daje energiju poput žitarice teff, kamuta, chia sjemenki, voća longan i alge dulse.

IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR

Foto: Unsplash