Tri načina kako prestati sa stalnim prigovaranjem i žaljenjem

Negativizam i loše raspoloženje utječu na psihu i zdravlje, evo kako se boriti protiv toga

by | 2 kolovoza, 2022
prijateljice na kauču razgovaraju

Pritužbe i žalbe svuda su oko nas. Iako vam to načelno tako ne izgleda, kad bolje razmislite i krenete analizirati, vidjet ćete kako teško da prođe dan kada se na nešto ne požalite. Bile to samo sitnice ili neke velike stvari, ovo je navika koje je jako teško riješiti se.

Iznošenje negativnih misli šteti raspoloženju i zdravlju, a sve to još ubrzano potiče i današnje društvo. Paul Davidson, dr. sc., bihevioralni psiholog u Brigham and Women’s Hospital u Bostonu govori da su ljudi, s trenutnim pristupom mobitelima, pod pritiskom i nestrpljivošću da stvari moraju obaviti odmah.

Društveni standardi nametnuli su puno toga pa se tako mnogi uspoređuju s onime što vide na Instagramu. Tu dolazi do nezadovoljstva ako se ne živi u skladu s društvenim normama te kreće prigovaranje i žaljenje koje se stalno okreće u jednom ciklusu. Sve to dovodi do slabljenja sposobnosti za kontroliranjem nekih okolnosti i reakcija čovjeka na njih.

“Istraživanje je pokazalo da ponavljajuće prigovaranje zapravo može preusmjeriti vaš mozak tako da negativnost postane donekle zadana postavka”, kaže Adam D. Borland, psiholog u Klinici Cleveland. Sve to utječe na funkcioniranje imunološkog sustav, krvni tlak, kolesterol, težinu, pamćenje i učenje u budućnosti.

Pročitajte: Reproducirate li razgovore i situacije iz prošlosti u svojoj glavi? Možda se borite s ovim problemom

Prije nego što se požalite, zastanite sekundu

Upravo tu sekundu razmislite o tome što možete učiniti da biste promijenili svoju reakciju. Stručnjaci ističu kako vam analiza situacije može pomoći da shvatite što je pod vašom kontrolom, a što nije, i kako to možete promijeniti. Već samo duboki udisaj ili kratka šetnja mogu pomoći u tome da dobijete potrebno smirenje, a da to nije prigovaranje.

Prestanite generalizirati

Ponekad i na obične stvari reagiramo pretjerano, radimo pretpostavke da znamo što netko drugi misli ili umanjujemo važnost sebe. Umjesto toga, počnite gledati realno i za bilo što vas muči potražite konkretne dokaze i sagledajte stvari iz druge perspektive. Ipak, osjećaje konstruktivno dijelite i pokažite na lijep način da vas nešto muči ili da vas je netko povrijedio.

Budite zahvalni

Kad se okrenete ka onome što je bitno u vašem životu skrećete pozornost s negativnog. Što više to radite, to više smanjujete prigovaranje. Dobra ideja jest i pisanje dnevnika zahvalnosti, ali i korištenje što manje riječi koje dovode do pritužbi. Pohvalite druge i dajte komplimente čak i na mala postignuća.

Pročitajte: Hormon oksitocin povećava se s godinama i povezan je s raspoloženjem i zadovoljstvom

Foto: Prostock-Studio iStock/Getty Images Plus via Getty Images