Reproducirate li razgovore i situacije iz prošlosti u svojoj glavi? Možda se borite s ovim problemom

by | 18 ožujka, 2022
razmisljanje o proslosti

Baš svi imaju neke trenutke iz prošlosti koje rado ponavljaju u mislima. Može se raditi o bilo čemu, od svađe koju ste nedavno prošli, zadatka koji niste uspjeli riješiti ili pogreške koju ste napravili,  a zbog koje je netko drugi bio povrijeđen. Razmišljanje tada krene samo od sebe, nesvjesno te reproduciranje događaja i mogućnosti kako ste mogli nešto učiniti, a niste. Jeste li trebali učiniti u takvom trenutku nešto drukčije? Je li postojao način da se izbjegne negativan ishod? Upravo tada zapnemo u trenutku u osobnoj prošlosti i počinjemo sami sebe preispitivati, shrvani krivnjom i žaljenjem zbog situacije koju više ne možemo kontrolirati. Ipak, psiholozi objašnjavaju da ova praksa ima naziv: ruminacija, i nije nimalo bezazlena kao što se čini.

Pročitajte: Evo razloga zašto razmišljati pozitivno: optimisti doista žive dulje od pesimista!

U svojoj objavi na Instagramu, terapeutkinja Amber Elizabeth Smith objasnila je da, iako je ruminacija potpuno uobičajeno ljudsko iskustvo, ipak moramo paziti na znakove i poduzeti nešto kad osjetimo da smo otišli predaleko u takvom načinu razmišljanja. “Ruminacija se događa kad imamo želju riješiti problem koji nas muči te vjerujemo da bismo ponavljanjem situacije mogli doći do novog rješenja i pronaći olakšanje.”

Pročitajte: Prekomjerno razmišljanje može dovesti do velike količine stresa, no postoje metode kojima si možemo pomoći

Međutim, ono što se često događa je to da zapnemo u ciklusu tjeskobe i pretjeranog razmišljanja.

Razmišljanje i obrada neophodni su za rast, ali u kojem trenutku se to pretvara u opsjednutost? Fokusiranje na problem, prošli ili sadašnji, dulje od nekoliko minuta ključni je znak da razmišljate i da ćete možda morati promijeniti svoje razmišljanje. Ako se osjećate gore ili preopterećeno kada se sjetite određene radnje, to također ukazuje na ruminaciju jer ne osjećate nikakav pomak prema prihvaćanju ili nastavljanju dalje unatoč tome koliko je vremena prošlo. Kad se to dogodi, mogli biste se osjećati fizički uznemireno ili kao da nema održivog rješenja“, ističe Smith za stylist.co.uk.

Ipak, važno je prihvatiti da ponavljanje stalno iste situacije iznova i iznova ne može biti zdravo. Dakle, kako možete početi razotkrivati svoje razmišljanja i krenuti prema produktivnijoj metodi razmišljanja? Smith kaže da je ključ prepoznati korijen vaše potrebe za razmišljanjem, zbog čega i koji je razlog takvog stalno premišljanja i razmišljanja o stvarima iz prošlosti i zašto vas one muče.

Pročitajte: Kako se nositi s ljudima koji se stalno žale?

Kad primijetite da razmišljate o prošlosti ili počinjete previše razmišljati o prošlosti, Smith savjetuje da pokušate odvratiti pozornost. Okrenite um i misli na drugu stranu jer velik dio razmišljanja može proizaći iz potrebe za perfekcionizmom. “Kad se držimo visokog standarda – bilo u svom osobnom životu, akademskom ili na poslu – može biti bolno ako zaostanemo, što će nas navesti da se okrenemo unutarnjim razmišljanjima kako smo mogli izbjeći razočaranje. Međutim, ako zabilježimo što pokreće ove spirale srama ili niskog samopoštovanja, možemo poduzeti korake da ih izbjegnemo”, kaže Smith.

Pročitajte: Tri jednostavna načina kako se nositi s razočaranjem 

U konačnici, apsolutno je prirodno željeti razmišljati o stvarima koje su se dogodile u našim životima, dobrim i lošim. Ali kada to postane dominantan misaoni obrazac koji procuri u naše svakodnevno mentalno zdravlje, to je nešto na što bismo trebali paziti.

Preporuka knjige

Guy Winch: Prva pomoć za emocije. Iscijelite emocionalne ožiljke prije nego što postanu prevelike

Znamo da prehladu trebamo liječiti kako ne bi prerasla u nešto ozbiljnije, pobrinuti se odmah za sve ozljede, ubode, porezotine i modrice koje zadobijemo, ali često nismo svjesni da na jednak način mogu biti povrijeđene i naše emocije – što tada učiniti?

Ova vam knjiga daje praktične strategije za liječenje sedam uobičajenih psiholoških ozljeda koje doživljavamo u svakodnevnom životu: odbijanje, samoću, gubitak, krivnju, ruminaciju, neuspjeh i nisko samopoštovanje. Knjiga također pokazuje kako prepoznati emocionalne ožiljke i uvidjeti na koji nam način narušavaju kvalitetu odnosa i života, što učiniti da se oporavimo i krenemo dalje, te daje vježbe i savjete za pojedinačne emocionalne ožiljke za djecu i odrasle i prikaze konkretnih slučajeva iz prakse primjenjivih na vlastitu situaciju. Svatko bi kod kuće trebao imati ormarić prve pomoći za emocionalne ožiljke jer nijedan od njih ne bi trebao na vašem srcu ostaviti trajni ožiljak.

Kako prepoznati emocionalne ožiljke. Kako emocionalni ožiljci narušavaju kvalitetu naših odnosa i našeg života. Znanstveno utemeljeni tretmani: što učiniti da se oporavimo i krenemo dalje. Vježbe i savjeti za pojedinačne emocionalne ožiljke koje možete primijenjivati i na djeci. Prikazi slučajeva iz prakse koje možemo primijeniti na vlastitu situaciju.

Izdavač: Planetopija

Godina izdavanja: 2018.

planetopija

Foto: Pexels