10 zdravih jesenskih snackova gotovih u 15 minuta
Kad nemate vremena, a želite nešto ukusno i fino za međuobrok, tada su pravi odabir zdravi i ukusni snackovi koje možete napraviti u vrlo kratkom v...
Kako se pojačavaju ljetne vrućine, tako imamo i sve manje volje za provoditi vrijeme u kuhinji, paliti pećnicu ili zagrijavati bilo koju prostoriju u stanu.
Također, težimo laganijim obrocima od kojih će nam se i tijelo biti poletno, bilo da volite juhe ili salate, postoji pregršt brzih i zdravih opcija koje će vas dovoljno zasititi, a neće vam škoditi organizmu. Baš zato, odlučili smo s vama podijeliti nekoliko recepata za koje eventualno morate upaliti kuhalo za vodu i to je sve.
Kus-kus s avokadom i dimljenim lososom
Sastojci:
1 pakiranje dimljenog lososa
sok od 2 limete
1 chili papričica, tanko narezana i odstranjenih koštica
malo svježeg vlasca, sjeckanog
1 avokado, oguljen, narezan na kockice
3 jušne žlice maslinova ulja
3 jušne žlice sjeckanog lista celera
100 g fete sira, narezane na kockice ili rukom razdrobljene na manje komadiće
200 g kus-kusa
par rotkvica
šaka graška
Priprema:
Kus-kus prelijte s pola litre kipuće vode, poklopite ga i ostavite da nabubri. Kada je kus-kus gotov, začinite ga maslinovim ulje, limetom i maslinovim ulje. Dodajte natrganu fetu i dimljeni losos, grašak i na listiće narezane rotkvice. Urežite sitno nasjeckanu chili papričicu, svježi vlasac, avokado i list celera.
Hladna juha od krastavaca i avokada
Sastojci:
4 krastavca, oguljena i narezana na kockice
1 avokado
1 češanj češnjaka
2,5 dl jogurta
1-2 jušne žlice soka limuna
1 dl vode
3 mlada luka
2 jušne žlice svježih listova mente
sol, papar
Priprema:
U kuhinjskom blenderu pomiješajte krastavce, avokado, češnjak, jogurt, sok limuna i vodu. Dobro miksajte dok ne dobijete ujednačenu kremastu teksturu. Dodajte na komadiće rezani mladi luk i 1 jušnu žlicu trganih listova mente. Još jednom sve zajedno promiješajte u blenderu. Posolite i popaprite prema ukusu te eventualno dodajte limunov sok. Ostavite u hladnjaku do serviranja. Poslužite s ostatkom listova mente. Poslužite s pršutom i sirom na kruhu.
Tapenada od crnih maslina s kruhom
Sastojci:
200 g crnih maslina
2 češnja češnjaka
3 inćuna
1 žlica kapara
50 ml maslinovog ulja
Priprema:
Masline i inćune izrežite na komadiće i izmiksajte ih štapnim mikserom. Dodajte protisnite češnjak i kapare i ponovno miksajte. Kad se sve poveže, dodajte maslinovo ulje i sve dobro izmiješajte žlicom.
Foto: Unsplash