Otkrijte kako odabrati najbolji trening prema obliku vašeg tijela

by | 14 lipnja, 2020

Možda ste tijekom izolacije nabacili koji kilogram viška i sad vam je bitno što prije vratiti se u formu i zablistati na plaži. Svjesni ste da je važno pripaziti na prehranu, ali i pojačati tjelesnu aktivnost.

Prema riječima fitness stručnjakinje Jenne Rigby, do cilja ćete doći brže ako odaberete vrstu tjelovježbe koja je najučinkovitija za vaš oblik tijela. Tako ćete zapravo vježbama ciljati na područja kojima je najvažnije posvetiti se.

“Naša tijela su drukčijih veličina i oblika te je važno razumjeti što vam odgovara. Imajte na umu da je svrha tjelovježbe sagorjeti mast i izgraditi mišiće. Tjelovježba će utjecati na vaš tjelesni izgled, ali je moguće da se njegov oblik neće promijeniti”, pojasnila je pa otkrila koje vrste vježbi preporučuje ovisno o vašem obliku tijela.

Banana

Ovaj oblik karakteriziraju otprilike iste mjere prsa, struka i bokova. Žene s ovim oblikom tijela žele obline koje prirodno nemaju.

“Ako imate oblik banane i želite istaknutiju stražnjicu, radite čučnjeve. Pomoći će i vježbe poput mrtvog dizanja i iskoraka s utezima”, savjetuje Jenna.

Kruška

Ovo je najučestaliji oblik ženskog tijela. Ramena i prsa su uža od bokova.

“Ženama s ovim oblikom tijela važno je fokusirati se na tvrdoglavije dijelove tijela pa je najučinkovitiji HIIT trening”, kaže trenerica.

Jabuka

Ovaj oblik tijela karakterizira struk širi od ramena i bokova. Vrlo je važno fokusirati se na držanje.

“Pokušajte ojačati prsa i leđa kako biste popravili držanje. Meni omiljena vježba je potisak”, dodaje Jenna.

Pješčani sat 

Ovim oblikom tijela može se pohvaliti Kim Kardashian West i muškarci ga navodno smatraju najprivlačnijim. Ipak, ima žena koje bi željele istopiti bokove, a tu će im najviše od pomoći biti kardio.

“Najbrži način sagorijevanja masti je kardio trening, a onda se prebacite na kružni trening, crossfit ili ples”, ističe Jenna.

Dijamantni oblik

Ako su vam bokovi širi od ramena i imate usko poprsje, spadate u ovu skupinu. Također, žene s ovim oblikom tijela mogu imati jače noge.

Za bolju definiciju, Jenna savjetuje poraditi na nogama, za što je najbolje trčanje i hodanje po uzbrdici. Možete odabrati i HIIT ili vožnju bicikla.

Atletski oblik

Prirodno ste mišićavi, ali nemate obline? Ramena i bokovi su otprilike jednake širine, a struk nije istaknut? Spadate u atletske tipove kojima Jenna savjetuje vježbe utezima.

IZVOR: INDEX.HR