TikTok kaže: Istrenirajte kosu da se sama čisti i perite je samo jednom mjesečno

Vrijedi li?

by | 23 siječnja, 2022

Ako ste među 60 posto ljudi koji svaki dan peru kosu, vjerujemo kako ste bar jednom pomislili da je to puno veća tlaka nego što je briga o sebi.

Ne samo da vam oduzima vrijeme, kad pogledate koliko proizvoda koristite i konstantno trošite, to može biti jako skupo. No, što je alternativa ako vam je kosa takva da ju jednostavno morate oprati svaki dan? Jedna od alternativa svakako može biti korištenje suhog šampona barem dan do dva kako bi prolongirali pranje, no nije ni to ultimativno rješenje. Naravno, TikTok se opet pojavio s jednom idejom za koju nismo sigurni što da mislimo – da možete istrenirati svoju kosu da se sama čisti kako biste smanjili broj tjednih pranja kose. No koliko zapravo djeluje i je li uopće zdravo za vaše tjeme, postoje brojne polemike.

Što je zapravo “treniranje kose”?
U principu je proces u kojem postupno prolongirate vrijeme između pranja kose, koje može doći sve do pranja kose jednom mjesečno. Polaže se na teoriji da će se vaše tjeme adaptirati sve rjeđim pranjima i producirati manje sebuma, što znači da vam se kosa neće tako brzo mastiti. Ovaj je trik postao viralan na TikToku nakon što je influencerica HayleeJ predstavila isti rekavši da 25 dana nije oprala kosu, a još uvijek joj je izgledala kao iz salona. “Trebalo mi je godinu dana da dođem do ovog gdje sam sad – da perem kosu samo jednom mjesečno. Tjeme mi se napokon naviknulo na to”, objasnila je.

@_theredhead Reply to @kerrymcgirr1 im working on a guidebook for hair training RIGHT NOW for u guys 🖤 #hairtok #hairtraining #CloseYourRings ♬ original sound – Haylee J

Djeluje li doista?
Naravno, mišljenja su podvojena – prema nekim stručnjacima, ima istine u ovoj teoriji da će vlasište producirati manje ulja, ako je rjeđe perete, ali i koristite manje agresivne šampone pri svakom pranju. No, s druge strane, nije prirodno ulje s vlasišta jedino što peremo kad peremo kosu nego i prljavština koju na kosi nakupimo tijekom dana, a koja nam se s kose vrlo lako može prenijeti na lice. Vaše tjeme je jednako koža kao i ostatak kože na tijelu, znoji se, čisti, ima odumrle stanice koje trebamo odstraniti i počinje biti neugodnih mirisa kad je ne peremo jer se nakupljaju bakterije.

Što napraviti?
Ideja o prolongiranju pranja kose može svakako biti pozitivna, no zadržite se na razmaku od maksimalno tri ili pet dana jer sve duže od toga može i vama uzrokovati iritacije, crvenila, nakupljanje bakterija i slično. Naravno, sve ovisi i o vašem tipu kose, uvjetima u kojima živite i aktivnostima kojima se bavite. Stvar je balansa.

Foto: Maridav via Getty Images