Dermatologinja otkriva zašto tonik nikako ne biste smjeli izostavljati u skincare rutini

Proizvod koji je nepravedno zapostavljen

by | 11 siječnja, 2022

Konstantno se priča o pravilnom čišćenju i hidriranju lica, no prečesto se preskače onaj korak između – tonik za lice, koji ima jako važne funkcije za kožu.

Uz razne vrste tonika koje postoje na tržištu, on ima univerzalnu funkciju da vraća pH vrijednost koži. Narušena pH vrijednost može dovesti do promjena u mikrobiomu kože, pojave nepravilnosti i slično, zbog čega je bitno čim prije vratiti je u ravnotežu. Tonici za lice obično su formulirani upravo tako da pogoduju blagom snižavanju pH vrijednosti, a ujedno, zbog svojih drugih svojstava, predstavljaju i prvi korak njege. Kako bismo u potpunosti shvatili vrijednost tonika u skincare rutini, porazgovarali smo s Dorom Madiracom Glasović, specijalisticom dermatologije i venerologije u KBC Sestre milosrdnice, koja nam je otkrila baš sve što trebamo znati o tome.

Zašto je tonik/toner bitan u našoj skincare rutini?

Toner ili tonik je često nepravedno zapostavljen u rutini njege. Uvriježeno je mišljenje da isušuje kožu i izaziva iritacije, no to je točno samo za formule koje sadrže alkohol. Toner se koristi kao korak jutarnje i/ili večernje rutine nakon pranja kože, a prije nanošenja seruma i hidratacije. Dobrobiti korištenja su brojne. Ovisno o sastavu, uravnotežuju pH vrijednost naše kože, obnavljaju kožnu barijeru, dodatno uklanjaju nečistoće koje smo pranjem možda propustili, smanjuju vidljivost pora, poboljšavaju apsorpciju aktivnih sastojaka koje nanosimo. Toner nije nužan korak u rutini njege, ali je svakako poželjan, pogotovo ako imate specifičan problem kože na koji želite djelovati.

Kakav tonik odabrati s obzirom na naš tip kože?

Kako biste iskoristili maksimum od ovog koraka njege, potrebno je odabrati toner koji odgovara vašem tipu kože.

Suhoj i osjetljivoj koži odgovarat će tonik koji sadrži ovlaživače i emolijense poput pantenola, hijaluronske kiseline, omega masnih kiselina. Treba izbjegavati preparate na bazi alkohola i one koje sadrže umjetne mirise i boje koje mogu dodatno isušiti i iritirati kožu.

Osobama sa masnom i aknama sklonoj koži najviše će odgovarati nekomedogeni tonici koji uklanjaju nečistoće, djeluju protuupalno i reguliraju lučenje sebuma. U sastavu ovakih tonika najčešće se nalaze alfa i beta hidroksi kiseline poput salicilne, mliječne, glikolne.

Ako imate normalnan tip kože bez specifičnog problema, kako biste zadržali zdravlje i blistavost, odaberite tonik bez alkohola koji u sebi sadrži antioksidanse i sastojke poput ceramida i hijaluronske kiseline.

Smiju li se tonici s kiselinama koristiti u dnevnoj rutini?

Važna je koncentracija AHA ili BHA u samom toneru. U dnevnoj rutini možemo koristiti tonere sa nižim udjelom kiselina (1-5 %), ovisno o učinku kojeg želimo postići i o tipu kože. Važno je obratiti pozornost i ostale aktivne tvari koje koristimo u svakodnevnoj rutini njege kako ne bi došlo do oštećenja kožne barijere, pojave iritacija i kontaktnog dermatitisa.

Treba li nam tonik u jutarnjoj i večernjoj rutini?

Učestalost korištenja ovisit će o sastavu tonika, vašem tipu kože i problemu na koji želite djelovati. Ako imate osjetljivu kožu, hidratantni toner s umirujućim sastojcima možete koristiti u jutarnjoj i večernjoj rutini, dok je tonere s kiselinama, pogotovo u višim koncentracijama, potrebno uvoditi postupno.

Foto: Wavebreakmedia via Getty Images