Ovo su znakovi da imate toksičan odnos sa sestrom

Ovakve odnose teško je prepoznati

by | 14 rujna, 2023
sestre

Kad su u pitanju toksični obiteljski odnosi, uglavnom govorimo o roditeljima iako je moguće i da su odnosi između braće i sestara narušeni. Zanima li vas kako prepoznati znakove toksičnog odnosa sa sestrom ili bratom, nastavite čitati.

Imate li toksičnu sestru?

Može biti teško prihvatiti i prepoznati kad imamo toksičnog brata ili sestru iako nam takvi bliski članovi obitelji mogu negativno utjecati na život. Manipulativno ponašanje i prelaženje granica mogu biti znakovi upozorenja s kojima se treba pozabaviti. Na kraju krajeva, ponekad je najbolja odluka za nas da se malo udaljimo od brata ili sestre, no to ne znači da to mora biti i zauvijek.

4 znaka da imate toksičnu sestru

1. Stalno pokušava manipulirati

Ovo je jedan od glavnih pokazatelja toksičnih ljudi, koji je lakše ili teže primijetiti ovisno o tome koliko je osoba vješta u manipulaciji. Obratite pažnju na to kako vaš brat ili sestra formulira pitanja i zahtjeve prema vama, odnosno kako komunicira s vama. Manipulativna osoba želi da se sve događa po njegovoj volji, pa su odnosi s njima neravnopravni, vrte se oko njezinog ili njegovog ega. Pokušajte promatrati ove obrasce i razbijte ih sljedeći put kada ih doživite.

2. Ne poštuje vaše granice

Volite svoju sestru/brata, pa im opraštate ako se prišuljaju bez riječi i/ili ostanu duže nego što je vama ugodno. Možda posuđuju vaše stvari bez pitanja. Bez obzira na to koliko je blizak odnos između braće i sestara, poštovanje granica ostaje jako važno. Slobodno postavite svoje granice i dajte sestri do znanja da želite da ih poštuje: na primjer, možete je zamoliti da vam kaže prije nego što vas poželi posjetiti.

sestre

3. Od svega radi natjecanje

Rivalstvo između braće i sestara je također uobičajeno, ali u idealnom slučaju to je uglavnom prisutno u mlađoj dobi. Toksična sestra od svega čini natjecanje, bilo da je u pitanju uspjeh na poslu ili podizanje djece. Važno je da se vaša sestra nauči radovati vašim uspjesima i da se stavlja u drugi plan kada su drugi u pitanju – naravno, ovo drugo jedan je od najtežih zadataka za toksične ljude.

4. Umorni ste nakon vremena provedenog zajedno

Možda ne možete točno reći što nije u redu s vašom sestrom, ali iz nekog razloga uvijek osjećate da vas vrijeme provedeno zajedno zamara. Ovo također može ukazivati na toksičnu vezu. Toksični ljudi su obično zamorni jer se uvijek radi o njima, vole se stavljati u ulogu žrtve i, naravno, uvijek dignu neku frku oko sebe.

Naravno, ovo su samo okvirni znakovi koji mogu upućivati na to da je osoba toksična. Kako pak znati da ste vi ta toksična osoba u nekom odnosu, pročitajte ovdje, a zanima li vas kako se nositi s toksičnim radnim okruženjem, mogao bi vas zanimati ovaj članak.

Foto: Pexels