5 znakova koji upućuju na to da imate toksičan odnos s roditeljem i kako to riješiti

by | 2 ožujka, 2021

Čak i osobe koje se savršeno slažu s roditeljima imaju periode neslaganja te teme i razmišljanja oko kojih se jednostavno razilaze.

Takve su razlike posve normalne, a one uglavnom rastu odrastanjem i kreiranjem vlastitih mišljenja i životnih vrijednosti koje odskaču od onih kojima su vas učili kod kuće. No ako netko od vaših roditelja neprestano uspijeva izvući iz vas neželjene emocije poput tuge, ljutnje, osjećaja manje vrijednosti te niskog samopouzdanja, morate znati da je to toksičan odnos. Toksični se odnosi temelje na ljutnji, emocionalnoj manipulaciji te drugim negativnim i bolnim osjećajima, a odrastanje čini iznimno bolnim te nosi velike posljedice sa sobom.

Odbacivanje

Fizičko zlostavljanje nije jedina vrsta zlostavljanja koja na osobu može ostaviti velike posljedice. Istraživanja su pokazala da se kod osoba koje su doživjele emocionalno zlostavljanje pojavila jednaka stopa anksioznosti, depresije, niskog samopouzdanja te suicidalnih misli. Ako je vaš roditelj od rane dobi zanemarivao vaše emocionalne potrebe, znak je to da vam nije pružao dovoljno.

Emocionalno ucjenjivanje

Ako vas netko od roditelja neprestano krivi za vlastite osjećaje, neuspjehe te ako neprestano ima potrebu isticati vlastite potrebe i vas kriviti ako one nisu zadovoljene, znajte da je toksična osoba.

Nepoštovanje granica

Toksični roditelji ne znaju za granice, a kad ih postavite sami te istaknete da biste nešto htjeli ili da nešto ne biste htjeli, istresaju se na vas, vrijeđaju ili se dure. Primjer nepoštovanja granica je uplitanje u odluke koje donesete, neodobravanje partnera ili prijatelja te pokušavanje rješavanja svakog vašeg problema i kad ih ne pitate za savjet.

Vrijeđanje

Svaki odnos u kojem je vrijeđanje normalna i česta pojava toksičan je odnos. Posve je nenormalno i negativno ponašanje ako vas netko od roditelja naziva pogrdnim imenima, vrijeđa na temelju izgleda, sposobnosti ili uspjeha. Niti jedan roditelj ne bi se trebao ponašati tako i komunicirati na taj način.

Strah

Još jedan indikator toksičnih roditelja je strah. Ako pred jednim ili oba svoja roditelja od straha ne možete reći ono što mislite te ako se bojite bilo kakve interakcije i ishoda interakcije, znak je to da je vaš roditelj iznimno negativna i toksična osoba.

Što učiniti?

Svima nam je poznato da roditelje ne možemo birati, a taj problem osobito je velik kad smo još djeca. Dobra je stvar to što osamostaljivanjem ne moramo nužno biti u kontaktu s roditeljima koji vrijeđaju, iskorištavaju, manipuliraju ili se koriste bilo kojom vrstom nasilja. Prva stvar koju možete napraviti je iskazati svoje mišljenje te izreći svoju stranu. Ukazivanjem na probleme moguće je otvoriti oči roditelju, no ako se stvari ne promjene, maknite se za svoje dobro. Ako osjetite da je vaš odnos s roditeljem/roditeljima ostavio velike posljedice na vas, bilo bi dobro obratiti se stručnoj osobi te krenuti na psihoterapiju.

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels