Toksičan dom: Je li vaš životni prostor siguran za zdravlje?

by | 22 svibnja, 2022
dom bez kemikalija

Toksičan dom ne podrazumijeva samo nеgativnu energiju koja u njemu vlada. Jeste li sigurni da je vaš životni prostor siguran za zdravlje ukućana?

Kreveti su namješteni, posuđe oprano, odjeća složena u ormare… Ali je li to uistinu dovoljno da vaš dom bude čist – i zdrav?

Istraživanja su pokazala da zrak u životnom prostoru može biti lošije kvalitete nego onaj vani. Šetanje kroz najprometnije gradske ulice, pune ispušnih plinova vozila i slično može se usporediti s udisanjem toksičnih plinova iz plastične vrećice, kako kažu stručnjaci.

Među najštetnije toksine koje unosimo u svoj dom spadaju i pesticidi, koji su povezani sa simptomima astme, oštećenjima središnjeg živčanog sustava, pa čak i s bihevioralnim problemima.

A kako izbjeći izlaganje štetnim toksinima, kemikalijama i prašini? U nastavku nudimo savjete – nadamo se da će vam biti korisni.

Toksičan dom – kako izbaciti toksine iz svog životnog prostora?

Pravilo izuvanja

Kad hodamo ulicom, nesvjesno zagazimo u različite štetne tvari. Istraživanja su pokazala da na paru cipela u prosjeku nosimo više od 421 000 bakterija – uključujući i Escherichiu coli. Obućom također raznosimo pesticide i druge štetne tvari koje mogu izazvati rak. Jedan od načina da učinimo dom zdravijim jest da uvedemo jednostavno pravilo – izuvanje ispred doma.

Sredstva za čišćenje

Čišćenje doma jednom tjedno može naštetiti plućima jednako kao da konzumiramo 20 cigareta dnevno, pokazala su istraživanja. Zato počnite koristiti netoksične i eco-friendly preparate za čišćenje doma. Samim time smanjit ćete i rizik od kroničnih bolesti, kao i od pojave alergija.

Recite “ne” teflonu

Teflon je materijal koji se izrađuje od kemikalije povezane s povećanim rizikom od tumora jetre, testisa, grudi i gušterače. Upravo je Međunarodna agencija za istraživanje raka klasificirala ovu tvar kao “vjerojatno kancerogenu za ljude“.

Mudro birajte plastiku

Bisfenol A (BPA) je kemikalija koja se koristi za stvrdnjavanje plastike, a istraživanja su pokazala da BPA povećava rizik od raka. Ako koristite plastične posude, vodite računa da na etiketi piše BPA-free. Kad god je to izvedivo, plastične posude zamijenite posudama od drveta ili bambusa. Samim time, štitit ćete i životnu sredinu.

A prašina?

Što više prašine, više toksina. Stručnjaci savjetuju da prašinu brišete tzv. “čarobnim krpama” koje sprječavaju da se ona širi po domu. Isto tako, redovito usisavajte podove, kauč, krevet i tepihe.

Očistite zrak

Već smo spomenuli koliko zrak u domu može biti toksičan pa i do pet puta zagađeniji nego vani. Redovito provjetravajte prostorije, čistite klima-uređaje te koristite čistače i ovlaživače zraka.

Pročitajte: Imamo recept za sredstvo za čišćenje iz domaće radinosti

 

 

Tekst: Aleksandra Dudvarski, lepotaizdravlje.rs
Foto: tashka2000/iStock/Getty Images Plus