5 načina kako svoj dom učiniti zdravijim mjestom

Jer i to je iznimno važno za vaše mentalno i fizičko zdravlje

by | 10 listopada, 2021
dom, kuća, zdrav dom

Tijekom pandemije, domovi su bili mjesto gdje su ljudi provodili najviše vremena. Rekli bismo, više nego ikada dosad. To je postalo mjesto radnog i društvenog života s najužom obitelji, te prostor za spavanje i opuštanje. Ali uz to, sve se više shvatila važnost doma kao mjesta u kojem boravimo i toga kako on može utjecati na mentalno i fizičko zdravlje.

Za stylist.co.uk o ovoj temi govorio je Oliver koji je osnivač Oliver Heath Designa, specijaliziranog za stvaranje održivih domova. Također, napisao je knjigu “Dizajnirajte zdrav dom: 100 načina da promijenite svoj prostor za tjelesnu i mentalnu dobrobit” i upravo zato daje savjete kako da vi to napravite kod kuće – učinite dom zdravijim mjestom bez obzira na vaš budžet ili životnu situaciju.

5 načina kako svoj dom učiniti zdravijim mjestom

Odaberite prave boje

Tamni zidovi i boje jesu dobre, ali će spriječiti da svjetlo dopire u prostoriju, što znači da vam je potrebno više električnog svjetla koje itekako može poremetiti san. Oliver predlaže da se stopite s bojama u prirodi – plava uvijek podsjeća na vodu i bazen, zelena na okrepu. Boje poput žute su toplije i društvenije jer podsjećaju na sunce, a crvena i narančasta na zrelo voće i bobice. Upravo će to stvoriti osjećaj smirenosti ili osjećaj energije.

Osvjetljenje

Izrazito je važno svjetlo kakvo imate u svome domu. Ono se ne povezuje samo s dobom dana, godišnjim dobima ili mjestom već pomaže i u stvaranju uravnoteženog cirkadijalnog ritma koji uvelike utječe na raspoloženje i ponašanje. Što ste više izloženi prirodnom svjetlu tijekom dana, cirkadijalni ritam bit će uravnotežen i pripremiti vas bolje za noćni san.

Pročitajte: 4 feng shui savjeta za osvježenje doma 

Obratite pažnju na kvalitetu zraka u domu

Budite svjesni svakog novog mirisa koji imate kod kuće, posebice ako bi taj miris mogao ukazivati na vlagu ili plijesan. Važno je redovito provjetravati dom, često otvarati prozore, provjeravati filtere.

Neka spavaća soba bude vaše utočište za san

Spavaća soba uvijek mora biti prioritet. Idite linijom minimalizma, izbjegavajte jake uzorke već birajte smirene i opuštajuće boje poput nijansa plavih i zemljanih tonova. Biljka koja se preporučuje u ovoj prostoriji je svekrvin jezik.

Stvorite produktivan radni prostor

Rad od kuće dio je nove normalnosti i očito će tako biti još neko vrijeme. Oliver predlaže da svoj stol postavite kraj prozora kako biste bili što više izloženi prirodnom svjetlu, a sâm pogled van na prirodu pomaže da vratite energiju, zaustavite nakupljanje stresa, smanjite umor i brže vratite produktivnost.

Pročitajte: Kako se riješiti grinja u svome domu?

FOTO: Visually Us/Pexels