Toaletna voda, parfem ili parfemska voda – koja je razlika?

Postoji nekoliko vrsta mirisa, a svaki od njih ima svoje karakteristike

by | 9 kolovoza, 2023
parfem ili toaletna voda

Sigurni smo da ste dosad naišli na nekoliko vrsta mirisa i znate da postoje određene razlike između toaletne vode i parfema, no jeste li čuli za parfemsku vodu? Razlika između ovih kategorija mirisa ponajviše je u intenzitetu i trajanju na koži.

Razlika između toaletne vode i parfema

Kada smo u potrazi za savršenim mirisom, nailazimo na širok spektar opcija od kojih svaka dolazi s različitim koncentracijama i karakteristikama. Tri uobičajena termina koja se koriste za opisivanje intenziteta i dugotrajnosti mirisa su parfem, parfemska voda i toaletna voda.

Koje su karakteristike parfema?

Parfem je najkoncentriranija i najdugotrajnija opcija. Ovaj tip mirisa sadrži najveću količinu eteričnih ulja, obično između 20 i 30 posto. Zahvaljujući svojoj visokoj koncentraciji, parfem ima izuzetnu dugotrajnost i zbog toga je potrebno nanijeti samo malu količinu mirisa. Ovo je idealan izbor za one koji preferiraju intenzivnu i luksuznu aromu. Ipak, zbog visoke koncentracije, ovo je i najskuplja vrsta mirisa.

parfemi

Što je parfemska voda?

Parfemska voda sadrži između 15 i 20 posto eteričnih ulja. Također ima dugotrajan intenzitet i nije potrebna velika količina proizvoda da biste dugo uživali u njegovom mirisu. Idealna je za posebne prilike ili večernje događaje jer njezina aroma traje nekoliko sati. Isto tako, jedna je od skupljih opcija.

Razlika između toaletne vode i parfema

Toaletne vode su mirisi s najmanjom koncentracijom eteričnih ulja (5 do 15 posto) i zbog toga su lakše i praktičnije svakodnevnu uporabu. Miris toaletne vode ne zadržava se više od nekoliko sati i postupno nestaje.

Koji god tip mirisa odabrali, nemojte zaboraviti nanijeti ih na ključne točke (ruke, vrat i iza ušiju) da bi se duže zadržao na vašoj koži. Kad je riječ o aromi, srećom, postoji niz različitih mirisa koje možete odabrati. Od slatkastih, cvjetnih pa sve do nježnih i jakih mirisa – pronađite onaj koji vam odgovara i uživajte u mirisnim trenucima. Trebate li malu pomoć pri odabiru, provjerite našu listu najprodavanijih parfema na svijetu.

Foto: Lyalya Go/iStock/Getty Images Plus

Tagovi: