TikTok donio nove promjene vezane za mentalno zdravlje korisnika

TikTok je korisnicima otkrio vodič za dobrobit koji podržavaju stručnjaci

by | 17 rujna, 2021
tiktok

Popularna videoplatforma objavila je vodiče za dobrobit mentalnoga zdravlja u suradnji sa stručnjacima i organizacijama za podršku istog dana kad je objavljeno zabrinjavajuće novo izvješće o Instagramu.

TikTok udvostručuje svoju predanost emocionalnoj dobrobiti svoje internetske zajednice. Ovaj tjedan, viralna video-aplikacija objavila je da će ponuditi nove resurse za podršku korisnicima koji se potencijalno bore s problemima mentalnog zdravlja, uključujući poremećaje prehrane i ili misli o samoubojstvu.

Platforma je najavila uvođenje “vodiča za dobrobit” u izjavi koju je u utorak napisala Tara Wadhwa, direktorica politike TikTok-a u SAD-u. “Iako ne dopuštamo sadržaj koji promiče, veliča ili normalizira samoubojstvo, samoozljeđivanje ili prehranu s poremećajima, mi podržavamo ljude koji odluče podijeliti svoja iskustva radi podizanja svijesti, pomoći drugima koji se možda bore i pronaći podršku u našoj zajednici “, stoji u priopćenju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TikTok (@tiktok)

Što se tiče poremećaja u prehrani, TikTok sada nudi tinejdžerima, skrbnicima i odgojiteljima “Vodič za sigurnosni centar”, koji je razvijen u suradnji sa stručnjacima, uključujući i one iz Nacionalne udruge za poremećaje prehrane. Sigurnosni vodič nudi informacije, savjete i podršku, a trenutačno je dostupan na mreži, naveden u Sigurnosnom centru u aplikaciji. Također vas može povezati s profesionalnim resursima na temelju vašeg geografskog položaja.

Platforma također provodi intervenciju pretraživanja, što znači da kad netko pretražuje TikTok fraze poput “#suicide”, bit će usmjerene na lokalne resurse za podršku, poput linije za pomoć Crisis Text Line, koja pruža tekstualnu podršku za mentalno zdravlje cijelo vrijeme. Pomoću Crisis Text Line moći će pronaći podršku i informacije u vezi s mogućim mogućnostima liječenja. Vidjet ćemo još kako će funkcionirati kod nas.

TikTok je svojoj zajednici također pružio sadržaj korisnika, “gdje razmjenjuju svoja osobna iskustva s mentalnom dobrobiti, informacije o tome gdje tražiti podršku i savjete o tome kako razgovarati s najbližima o tim problemima”, a sve je to podijeljeno nakon konzultacija s neovisnim stručnjacima, kako stoji u izjavi Wadhwe. Ti će se videozapisi pojaviti u rezultatima pretraživanja za određene izraze koji se odnose na samoozljeđivanje ili samoubojstvo, a korisnici se mogu uključiti u pregled sadržaja ako žele.

“Ponosni smo na to što je naša platforma postala mjesto na kojem ljudi mogu podijeliti svoja osobna iskustva s mentalnom dobrobiti, pronaći zajednicu i podržati jedni druge te vrlo ozbiljno preuzimamo svoju odgovornost da TikTok ostane siguran prostor za ove važne razgovore,” rekao je Wadhwa u utorak.

Vijest o najnovijoj inicijativi TikToka dolazi nakon oštrog izvješća The Wall Street Journala da je Facebook, div društvenih medija koji posjeduje Instagram, neprestano pokazivao da aplikacija može biti posebno toksična za tinejdžerice. Izvješće, koje je objavljeno početkom tjedna, citira studije koje je proveo Facebook u posljednjih nekoliko godina i detaljno opisuje kako su istraživači tvrtke u više navrata otkrili da je Instagram korijen mnogih problema mentalnog zdravlja sudionika (npr. slike o vlastitome tijelu).

“Trideset i dva posto tinejdžerica reklo je da se zbog Instagrama osjećaju loše zbog svog tijela”, podijelili su istraživači u ožujku 2020. u prezentaciji za Facebook. “Pogoršavamo probleme sa slikom tijela za svaku treću tinejdžerku”, prenosi The Wall Street Journal mišljenje istraživača. Također se navodi da je u jednoj Facebook prezentaciji zabilježeno da je među tinejdžerima koji su imali suicidalne misli šest posto američkih korisnika i 13 posto britanskih korisnika dobilo problem na Instagramu.

Iako ove statistike nisu utješne, daleko od toga da su novitet. Nije tajna da društveni mediji mogu biti opasni za mentalno zdravlje, a posebno je Instagram prije toga bio proglašavan “najgorim” zbog filtra i fotošopiranja fotografija. Budući da su društveni mediji postali sastavni dio pop kulture, valja se zapitati što možemo učiniti kako bi učinci na mentalno zdravlje bili manje štetni.

Ovo što čini TikTok, iako i sâm ima stanovitih problema, definitivno je jedan korak prema naprijed. Nadamo se da nakon toga neće slijediti dva unatrag.

 

Foto: Unsplash