Prvi veganski restoran u Zadru samo što se nije otvorio. Donosimo detalje

Četiri brata iza The Botanista predvode zadarsku plant-based scenu

by | 9 svibnja, 2022
veganski restoran zadar

Prije nekoliko mjeseci najavili smo vam otvaranje prvog veganskog restorana u Zadru, a s obzirom na to da se bliži i službeni datum otvorenja The Botanista, zabilježen za 14. svibnja, vrijeme je da s vama podijelimo i sve detalje koje smo doznali o ovoj novoj gastro adresi.

Kad smo prije nekoliko mjeseci kontaktirali ekipu restorana The Botanist, četiri brata koja stoje iza ove nove hrvatske plant-based priče bila su u opasnim pripremama koje prate postavljanje restorana na noge. Jednog od njih, simpatičnog Duju, ulovili smo između radova u restoranu, te smo doznali što nas to očekuje u The Botanistu i kako se ova priča uopće “zakotrljala”.

“Nas četiri brata, Roko, Duje, Vice i Lujo, već par godina smo vegani, odnosno vegetarijanci, i mi se krijemo iza restorana The Botanist. Roko, Lujo i ja smo u organizaciji i na terenu, a Vice je logistička i financijska podrška iz ledenog Stockholma”, otkriva nam za početak Duje, te dodaje: “Meni je kao kuharu već dugo želja imati svoj restoran koji bi ljudima približio vegansku hranu i razuvjerio naše “brdsko-planinske” muškarce i žene da se ne može dobro jelo pojesti bez mesa. S obzirom na to da Lujo već vodi vegetarijanski restoran i da je Roko vrhunski ugostitelj već 15 godina, odlučili smo se na veliku investiciju i otvorili svoj restoran. Naravno, činjenica da u Zadru nema niti jedan plant-based restoran nas je ohrabrila jer definitivno postoji potražnja za takvom vrstom restorana.”

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The Botanist (@botanist_zadar)

 

Ideja restorana The Botanist jest da hrana bude isključivo veganska, ali, kako nam otkriva Duje, nisu rigorozni i ekstremistički nastrojeni vegani jer i sami ponekad “padnu” na testu pa konzumiraju sir i njihova domaća jaja. Jelovnik će se sigurno mijenjati s godinama, ali uvijek u veganskim okvirima, poručuju.

“Pod dirigentskom palicom vrsne kuharice Mare Minko osmislili smo jelovnik koji sadrži jela koja su naši stari Dalmatinci često kuhali, a koja su specijaliteti sama po sebi. Naime, u stara vremena prehrana se sastojala većinom od povrća tako da ima dosta zaboravljenih jela koja ćemo, ja se nadam, vratiti u život. Naravno, malo smo ih morali modernizirati i dotjerati kako bi zasjala u punom sjaju”, otkriva Duje.

Najvažnije im je, kako kažu, da su namirnice svježe i iz EKO uzgoja jer “nikakav recept ne može zamijeniti rajčicu koja miriši na par metara s onom iz plasteničkog uzgoja”. Glavni fokus ekipi iz The Botanista je stoga na namirnicama koje su “neokaljane kemijama i plasteničkim uvjetima”, kao i da su nutritivno bogate svime onime što treba našem tijelu.

“Također se nadamo da ćemo imati ponudu za ljude koji ne smiju jesti gluten, rafinirane šećere, meso te ljude koji jednostavno žele živjeti zdravije kroz vegansku prehranu”, dodaje Duje.

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The Botanist (@botanist_zadar)

 

Kad je riječ o uređenju plant-based restorana The Botanist, Duje nam otkriva da je dizajn interijera radio Zizi Biro, te da su se potrudili napraviti ugodnu atmosferu u prostoru sa zelenim zidovima, drvetom te bojama koje odgovaraju prostoru koji se nalazi na rivi poluotoka grada Zadra. Da je realizacija zamišljenog itekako uspjela, dokazuju i prve fotografije interijera objavljene na Instagram profilu restorana, a koje otkrivaju moderan prostor ispunjen zelenilom. A kad kažemo zelenilo, mislimo doslovno – zidovi restorana gotovo su pa prekriveni biljem, što se, morate priznati, savršeno uklapa u koncept plant-based prehrane.

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The Botanist (@botanist_zadar)

 

“U Zagrebu ima par restorana, ali u Zadru plant-based ponuda ne postoji. Svega par restorana ima jelo ili dva na jelovniku koje može zadovoljiti vegane i vegetarijance. Ja se nadam da ćemo kroz par godina i u tom smislu biti na razini restorana u Europi te da ćemo moći i na taj način obogatiti našu ponudu u kulinarstvu koja je u drugim područjima na zavidnoj razini”, odgovara Duje na naše pitanje o plant-based sceni u Hrvatskoj.

Kad je riječ o planovima četvorice braće iza prvog veganskog restorana u Zadru, kažu nam da za početak idu skromno, ali s puno entuzijazma naći svoje mjesto pod suncem u Lijepoj Našoj te žele graditi priču ponajprije s domaćim ljudima kojima će ovakva prehrana biti lifestyle, a onda, naravno, i s turistima kojima će pokušati dati vegansku dozu Dalmacije. Nesumnjivo, veselimo se isprobati sve što nam dečki iz The Botanista spremaju!

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The Botanist (@botanist_zadar)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The Botanist (@botanist_zadar)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The Botanist (@botanist_zadar)

 

Foto: Instagram/@botanist_zadar