Ovaj svjetski trend među trudnicama stigao je i u Hrvatsku

by | 6 ožujka, 2020

Iako to nije službeno potvrđeno, vojvotkinja od Sussexa Meghan Markle, supruga britanskog princa Harryja, pri porodu je imala pomoć doule. Od tada popularnost za ovim ženama raste. Tako je i u Hrvatskoj sve više doula, a ove žene imaju i svoju udrugu. No, tko su one uopće?

Riječ doula dolazi iz grčkoga jezika i znači – žena koja služi, a sada se taj naziv koristi za educiranu i iskusnu profesionalku koja pruža kontinuiranu emocionalnu, fizičku i informativnu potporu majci prije, tijekom i netom nakon poroda; ili pruža emocionalnu i praktičnu potporu tijekom razdoblja babinja.

Tako u inozemstvu postoje doule samo za porod, neke su se specijalizirale za razdoblje prije poroda, ili nakon njega. Neke su obučene za sve navedene etape. Njezina uloga je da rodilji pomaže da ostane smirena i centrirana te ju priprema kroz vježbe disanja.

Tu su zapravo tehnike olakšavanja boli, ali i rad na strahovima. Kao i u svakom poslu i u ovom postoje neka pravila ponašanja: doula nije liječnica, ali ima certifikat za ono što radi; ne izvodi bolničke zadatke; ne donosi odluke umjesto rodilje; ne razgovora s bolničkim osobljem u ime trudnice.

Za njih se najčešće odlučuju prvorotkinje, ali i one koje su imale loše iskustvo na prvom produ. Neka istraživanja su pokazala da porod u njihovom društvu manje boli, kraće traje, manje je intervencija odnosno carskih rezova. Isto tako, treba imati na umu da se njihova usluga naplaćuje, a cijena varira. Reklo bi se da je to jedna nova opcija za buduće majke.

No, kada je riječ o Hrvatskoj, bez obzira na sve navedene pozitivne stvari – treba imati na umu nekoliko stvari. Prva je ta da su za njih vrata hrvatskih rodilišta (ako naravno nije riječ o privatnoj klinici) još uvijek zatvorena.

Druga je ta da kao pratnja rodilji u rađaoni može biti samo jedna osoba (to je najčešće partner), a nakon što majka i beba stignu kući, već drugog dana omogućena im je besplatna podrška patronažne sestre.

I treća stvar, velika pomoć od doula očekuje se kada žena rađa kod kuće. No, to kod nas nije dio uobičajene zdravstvene skrbi. Oni koji se umjesto za bolnicu odluče za svoj dom – primorani su angažirati primalju iz inozemstva.

IZVOR: NOVILIST.HR