Sve što trebate znati o cjepivu Johnson&Johnson

by | 15 travnja, 2021

Iako je Johnson&Johnson odgodio isporuku svog cjepiva u Europu, samo dan nakon što je počeo s isporukom naručenih količina, ispitivanja još traju, određene količine su pristigle u Hrvatsku i čeka se zeleno svjetlo za početak cjepiva.

Prethodno su američke zdravstvene agencije preporučile privremenu obustavu cijepljenja cjepivom Johnson&Johnson, nakon što je kod šest žena u dobi od 18 do 48 godina došlo do cerebralne venske sinusne tromboze (CVST) i trombocitopenije (manjak krvnih pločica – trombocita). Jedna žena je umrla, a jedna se još uvijek nalazi u teškom stanju. Ti slučajevi se istražuju, no američke zdravstvene agencije ističu da je ovakva posljedica cijepljenja vrlo rijetka (što govore i brojke od gotovo sedam milijuna procijepljenih ljudi koji su u dobrom stanju i svega šest s posljedicama). Istragu zbog pojave tromboze nakon cijepljenja Johnson&Johnsonom je pokrenula i Europska agencija za lijekove (EMA). Njemačka novinska agencija dpa je prenijela da EMA još nije utvrdila povezanost između tih vrlo rijetkih nuspojava i cjepiva, ali da istraga još traje. No dok istraga traje, da vas uputimo s nekoliko detalja o tome što sve trebate znati o ovom cjepivu.

Odgovor na pitanje koliko je sigurno i učinkovito – je, jer je spriječilo razvoj umjerenog do teškog oblika infekcije virusom COVID-19, no kao što smo rekli, bilo je nekoliko slučajeva koji su imali teške posljedice. Kad se uzme u obzir samo teški oblik infekcije virusom COVID-19, učinkovitost cjepiva iznosila je 85,4 posto. Ono što je vrlo upečatljivo je to da je cjepivo imalo dobre rezultate u zaštiti od teškog oblika virusa COVID-19 u Južnoj Africi i Brazilu gdje dominiraju nove mutacije koronavirusa, koje su zaraznije i koje su prevladavale u tim zemljama u vrijeme kliničkog ispitivanja J&J cjepiva. U pogledu sigurnosti cjepiva analiza nuspojava kod 44 000 osoba pokazala je da se uglavnom dobro podnosi, a uobičajene nuspojave bile su bol na mjestu uboda, glavobolja, slabost i bolovi u mišićima. Zabilježena je jedna teška alergijska reakcija, pa se može reći da su nuspojave kod ovog cjepiva poput nuspojava kod drugih do sada odobrenih cjepiva u Europskoj uniji. Prema dokumentaciji Američke uprave za hranu i lijekove (FDA), koja je ranije odobrila upotrebu toga cjepiva, zabilježena je i nekolicina slučajeva osipa nakon cijepljenja. FDA je odredila i dugoročno praćenje cjepiva kako bi se vidjelo je li povezano s malim brojem slučajeva potencijalno opasne pojave ugrušaka te zvonjave u ušima.

Je li bolje od Pfizera i Moderne?
Cjepiva Pfizer i Moderna, koja se temelje na glasničkoj RNK imaju učinkovitost oko 95 posto protiv svih oblika virusa COVID-19, no još uvijek je teško izravno ih usporediti. To je zbog toga što su klinička ispitivanja tih cjepiva provedena prije pojave novih zaraznijih varijanti od kojih neke uspješnije “zaobilaze” sadašnja cjepiva. Vjerojatno je da RNK cjepiva i dalje imaju blagu prednost no cjepivo J&J ima važne logističke prednosti. Prije svega dovoljna je samo jedna doza i može se dugo držati u običnim hladnjacima umjesto u zamrzivačima što je posebno važno za zemlje koje ne mogu osigurati takve uvjete.

Kako je napravljeno cjepivo?
Cjepivo J&J koristi adenovirus obične prehlade koji je genetski modificiran da se ne može množiti i da nosi gen za ključni dio koronavirusa, a to je proteinski šiljak koji daje virusu karakterističan izgled poput šiljaka krune. Cjepivo nosi “uputu” za proizvodnju toga proteina u ljudskim stanicama i nakon toga naš imunosni sustav proizvodi antitijela protiv njega i tako sprječava da koronavirus prodre u stanice. Osim što potiče na razvoj antitijela cjepivo potiče i na proizvodnju imunih T stanica koje ubijaju zaražene stanice i pomažu stvaranju antitijela. Cjepivo J&J poznato je kao “adenovirusno vektorsko cjepivo” a tvrtka je ranije proizvela istom tehnologijom cjepivo protiv ebole odobreno u Europskoj uniji.

Foto: Pexels