Sve prednosti grejpfruta

by | 8 rujna, 2014

Istraživanja pokazuju da grejp pomaže pri reguliranju tjelesne težine jer smanjuje razinu inzulina u krvi, ima visoki udio vode i mali udio natrija, a vlakna daju dulji osjećaj sitosti.

grejpfrut

Kod kupovanja grejpa obratite pažnju na izgled kore. Izbjegavajte grejp s tamnijim mrljama na kori, jer je to znak starenja, odnosno lošeg tretiranja prilikom skladištenja i transporta. Grejp se konzumira kao ocijeđen sok ili svježe narezan na komade.

Dodaje se u voćne salate koje oplemenjuje svojim okusom i izgledom, te u mesne i riblje salate kojima pruža svježinu.

Grejp ili grejpfrut je tropska biljka iz porodice agruma gorkoga okusa. Plod je zimzelenog drveta koje uobičajeno raste do šest metara u visinu, ali može dostići i trostruko veću. Plod grejpfruta je svijetložute do zelenkaste, a postoji i sorta crvenog mesa, tzv. crveni ili krvavi grejp.

Prvi nasadi grejpfruta smatra se da dolaze s Barbadosa, u 18. stoljeću, gdje su ga zvali “zabranjeno voće”. Nakon toga se spominje na Jamajci, a naziv grejpfrut pojavljuje se tek od 1814. godine. Najveći proizvođači ovog voća su SAD, Kina i Južnoafrička Republika.

Energetska vrijednost 100 g svježeg grejpa iznosi 32 kcal/134 kJ. Od toga sadrži 8,1% ugljikohidrata, 0,63% proteina i 0,1% masti.

Grejp nije bogat mineralima, a sadrži manje količine kalcija. Od vitamina grejp sadrži vitamin C, tiamin, riboflavin, vitamin B6 i vitamin A.

Kad u trgovinama i na tržnicama imamo mogućnost odabrati između dvije ili više vrsta grejpa, preporučujemo da se odlučite povremeno za crveni grejp. Osim što je primamljivog izgleda, ovaj grejp je poseban po svom visokom udjelu fitokemikalije likopena, koji se pokazao kao najjače svojstvo zaštite organizma od štetnog djelovanja radikala.

U organizmu je lak za probavu i visoke je iskoristivosti, te se zadržava u krvi do šest sati.

Grejp je kao i svi citrusi odličan izvor vitamina C, koji ima vrlo važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava. Konzumiranjem grejpa štitimo i zdravlje kardiovaskularnog sustava, jer vitamin C smanjuje rizika od srčanog i moždanog udara ili raka.

Stručnjaci preporučuju uz grejp i čašu zelenog čaja, naime istraživanja su utvrdila sinergističko ljekovito djelovanje fitonutrijenata iz obje namirnice.

Izvor: nezavisne novine