Zubne ljuskice: rješenje koje osigurava savršen osmijeh i povećava samopouzdanje

by | 8 veljače, 2023
ljuskice za zube

Kad je riječ o našoj vanjštini, vjerujemo da ćemo se svi složiti s tvrdnjom kako su zubi oduvijek bili jedna od najvažnijih stavki. Lijepi i zdravi zubi čine blistavi osmijeh, a on svakako doprinosi cjelokupnom izgledu osobe. 

Bijele i pravilne zube zapravo svi povezujemo sa zdravljem, stoga ne čudi da većina nas žudi upravo za takvim izgledom. Naravno, to ne znači da su isključivo “holivudsko” bijeli zubi oni zdravi jer i prirodno žućkasti zubi itekako mogu biti kvalitetni. 

Kad je riječ o lijepom izgledu zuba, kao jedan od najtraženijih zahvata posljednjih se godina izdvojila izrada zubnih ljuskica. Riječ je o neinvazivnoj metodi zahvaljujući kojoj možemo popraviti boju, oblik i cjelokupni izgled naših zuba. Ovo je ujedno i jedan od najčešćih zahvata koji u svojoj ordinaciji Smiles&more by Kristina Horvat (Slovenska 13, Zagreb) obavlja dr. Kristina Horvat. Dr. Horvat je inače opći stomatolog s naglaskom na estetsku stomatologiju. Kako nam otkriva, njezina je najveća strast vraćanje osmijeha ljudima na lice, a trenutak kad se pacijent pogleda u ogledalo s novim zubima nešto je zbog čega ova stomatologinja svoj posao obožava. Da to prepoznaju i njezini pacijenti potvrđuje i činjenica kako su je već sedmu godinu zaredom izabrali za “Naj doktora”. Dr. Horvat svoju je ordinaciju Smiles&more by Kristina Horvat otvorila u jeku pandemije koronavirusa, a sada, godinu dana nakon pokretanja, otkriva nam da je to bila i najbolja moguća odluka. 

zubne ljuskice

Dr. Kristina Horvat

Na pitanje zašto toliko voli ljuskice u odnosu na druge zahvate, dr. Horvat pojašnjava da upravo njima može napraviti veliku razliku u pacijentovom cjelokupnom izgledu. “Možete izgledati mlađe i djelovati samopouzdanije s novim osmijehom. Samopouzdan osmijeh može vam pomoći čak i kod pronalaska novog posla, što je čest slučaj zbog kojeg mi se pacijenti obraćaju. Mnogi kažu da su skrivali svoj osmijeh rukama ili su se trudili ne smijati se zato što ih je bilo sram pokazati zube. Mnogi su nesigurni vezano uz svoj osmijeh i ne vole kako im izgledaju zubi. Ljuskice vrate pacijentima osmijeh na lice”, govori liječnica. 

S obzirom na njihovu veliku popularnost, dr. Horvat poželjeli smo upitati više o zubnim ljuskicama, a što nam je otkrila o ovoj metodi postizanja lijepog osmijeha, otkrijte u nastavku. 

Što su zubne ljuskice?

Ljuskice su tanke keramičke fasete koje se lijepe na zube. Pomoću njih možemo doslovno stvoriti novi izgled zuba. Možete ih imati jednu, dvije, četiri, deset ili cijeli zubni luk. Kad pacijenti dođu kod mene i pitaju me koliko zubi trebaju raditi, najbolje je da se pogledaju u ogledalo, nasmiju i koliko zuba vide toliko bi ljuskica trebali raditi za potpuni izgled. Imam pacijente koji naprave jednu ili dvije ljuskice, što isto tako može izgledati odlično jer samo im to i treba za savršen osmijeh.

Ljuskice su dobra opcija u slučaju istrošenih i puknutih zuba jer mogu promijeniti oblik, veličinu i boju zuba. Također, ljuskicama možemo zatvoriti prostore između zuba. 

Kako izgleda postupak izrade zubnih ljuskica?

Nakon pregleda i konzultacija, uzmemo otiske, na čemu tehničar voskom oblikuje budući izgled ljuskica (wax up). Nakon toga isprobamo te voštane ljuskice u ustima (mock up) tako da pacijent može vizualizirati svoj budući izgled ljuskica u ustima. To pomaže i meni i pacijentu. Ja vidim i shvatim što pacijent želi, a pacijenti vide što možemo dobiti i kako će to izgledati u njihovim ustima. Neki žele dulje zube, ali nekad to nije moguće. Postoje limiti u vašem zagrizu i ustima. Ljepota osmijeha leži ponajprije u proporcionalnosti i simetriji.

Ljuskice možemo samo lijepiti na zube bez brušenja, ali ponekad se zubi moraju malo brusiti. Uglavnom je to manje od 1 mm, najčešće 0.5-0.8 mm. Sve ovisi što s ljuskicama želimo postići i koliko nam mjesta treba. Ali brušenje zuba uvijek je potpuno bezbolno i pod anestezijom!

Nakon toga keramičar oblikuje keramiku za svakog pacijenta individualno tako da buduće ljuskice izgledaju prirodno i pristaju vašem licu i osmijehu. Svaki moj slučaj izgleda različito zato što su individualno rađeni za različite ljude. Nakon što uzmemo otisak, stavimo provizorij na zube gdje pacijent kod kuće može isprobati izgled i funkciju svojih budućih zubi i mogu vidjeti kako funkcioniraju s njima i jesu li zadovoljni. Ako treba nešto promijeniti u dizajnu zubi, moguće je!

Sljedeći dolazak je proba ljuskica, kad pacijent mora biti sto posto zadovoljan. Nakon što pacijent potvrdi svoje nove ljuskice, zalijepimo ih na zube. U cijelom postupku nema nikakve boli i pacijent nakon cementiranja svojih ljuskica može normalno jesti i piti te ponosno pokazivati svoj novi osmijeh!

zubne ljuskice

Nakon ovih stručnih pojašnjenja procesa izrade ljuskica za zube, ne čudi da se mnogi odlučuju upravo za ovaj zahvat. Bezbolan je ovo i prilično jednostavan način da svom izgledu udahnemo svježinu, ali i da se jednom zauvijek riješimo kompleksa potaknutih nezadovoljstvom izgledom naših zuba.

Za sva dodatna pitanja o zubnim ljuskicama možete se obratiti dr. Kristini Horvat na Instagramu @drkristinahorvat i Facebooku Smiles&more by Kristina Horvat. Ordinaciju Smiles&more by Kristina Horvat pronađite na adresi Slovenska 13, Zagreb.

 

Foto: Viktoria Ovcharenko/iStock/Getty Images Plus, PR