Sunčanica može dovesti i do smrti – kako je prepoznati i liječiti?

Sunčanica može biti puno opasnija nego što to mislite

by | 8 srpnja, 2021
sunčanica

S ljetom dolaze i velike vrućine, koje ne utječu samo na kronične bolesnike i starije ljude nego i na, većinom zbog njihove nepažnje i prekomjernog izlaganja suncu – mlade ljude.

Bilo da je riječ o predugom izležavanju na plaži ili dnevnom partyju kojeg smo se svi zaželjeli nakon godinu dana “pauziranja života”, činjenica je da se rijetko štitimo dovoljno, nosimo šešir, boravimo u hladu ili pijemo dovoljno tekućine. Sunčanica nastaje kombinacijom pregrijavanja tijela i duljeg izlaganja nezaštićene glave, posebno potiljka, suncu. Vrlo je ozbiljno stanje koje u pojedinim slučajevima karakterizira koma s mogućim smrtnih ishodom. Sunčanica je izravna posljedica djelovanja topline na mozak i krvne žile u mozgu koje postaju propusne za tekućinu te uzrokuju oticanje moždanog tkiva i krvarenja unutar njega.

Pročitajte: Redovito nanosite zaštitni faktor, ali ipak gorite? Evo što radite krivo

Kako prepoznati i liječiti sunčanicu?

Simptomi
Simptomi sunčanice najčešće uključuju suhu kožu uz osjetno povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju, vrtoglavicu, nemir, smušenost te crvenilo lica. Ako se osoba ne skloni sa sunca, ubrzo će osjetiti zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost. U teškim slučajevima nastupit će omamljenost, širenje zjenica i gubitak svijesti uz ubrzani puls i plitko, ubrzano disanje.

Pročitajte: Dijelovi tijela na koje sigurno zaboravljate nanijeti zaštitni faktor

Osobu za koju se sumnja da ima sunčanicu treba odmah smjestiti u hlad, u poluležeći položaj i pomoći joj da se rashladi i to skidanjem odjeće, laganim polijevanjem vodom (voda nikako ne smije biti hladna, nego sobne temperature) ili stavljanjem hladnih obloga na potiljak. U slučaju nesvjestice, osobu treba poleći na bok, ali je neophodno potražiti i liječničku pomoć. Tjelesnu temperaturu treba stalno kontrolirati, a s hlađenjem se može prestati tek kad se tjelesna temperatura snizi ispod 38 °C. Pomoći će i tuširanje mlakom vodom, a u slučaju pojave toplinskih grčeva, i lagana masaža zahvaćenih mišića. Iako su često neugodni, ovi simptomi u pravilu ne ostavljaju dugotrajne posljedice na organizam. No ponekad glavobolja i osjećaj iscrpljenosti mogu potrajati i nekoliko dana.

Pročitajte: 5 najboljih zaštitnih faktora za usne za kojima uvijek posežemo

Foto: Unsplash