Nanosite zaštitni faktor redovito, ali ipak gorite? Evo što radite krivo

Unatoč sloju zaštitnog faktora, još uvijek imate opekline od sunca

by | 16 lipnja, 2021
spf

Nećemo ponavljati više da zaštitni faktor trebamo nanositi svaki dan, neovisno o jačini sunca, ali ono što ćemo sada riješiti je enigma koja nam se ponavlja iz godine u godinu – kako izgorimo ako se mažemo zaštitnim faktorom?

Sunce i UV zračenja su iz godine u godinu sve jača, a, nažalost, zaštitni faktor ne funkcionira kao serumi i kreme koje se nanesu brzo i jednostavno, nego ima posebna tehnika nanošenja kako bi bili sigurni da imamo njegovu punu zaštitu. Iako se možda pitate koliko teško može biti nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom, odgovor leži upravo u tome da iako je nanesete – izgorite jer je nanesete krivo. Baš zato, vrijeme je da naučite kako se potpuno zaštiti i pravilno nanijeti zaštitni faktor. (Pročitajte: 5 krema sa zaštitnim faktorom koje vam neće izazvati reakciju)

Uvijek nanesite posebni zaštitni faktor
Iako na puno skincare i make-up proizvoda piše da sadrže zaštitni faktor, to nam nikako nije dovoljno. Formule proizvoda koje sadrže samo zaštitni faktor su potpuno drukčije nego one kojima je on samo dodana vrijednost na proizvod. Zaštitni faktor u puderu ne možete nanijeti u dovoljnoj količini koja vam je potrebna da vas zaštiti. (Pročitajte: Dijelovi tijela na koje zaboravljate nanijeti zaštitni faktor)

Uvijek idite na zaštitni faktor 30+
Godinama, visoki zaštitni faktor ima lošu reputaciju da čepi pore i ostavlja bijeli trag, ali nove formule koje su na tržištu su nosivije nego ikada. Najbolje je da se držite zaštitnog faktora 50+, jer ga nećete tako često morati obnavljati i imat ćete najbolju moguću zaštitu.

Koristite pravilo dva prsta za lice
Naravno, ovisi o teksturi zaštitnog faktora, ali trebali biste samo na lice i vrat nanijeti barem 2-3 ml, što je dva puna prsta proizvoda po dužini ili pola čajne žličice. Iako vam se to možda čini puno, vrlo je važno da nanesete pravilnu količinu i dobro ga utrljate u lice – na uši, lice, vrat, usne i ruke. Nakon što ga nanesete, važno je pričekati 20-ak minuta kako bi se upila formula, pa tek onda krenite sa šminkom.

Reaplicirajte svaka dva sata
Ako imate osjećaj da radite sve kako treba, no još uvijek izgorite na suncu, vjerojatno ne nanosite faktor dovoljno često. Barem svaka 2-3 sata morate nanositi ponovno zaštitni faktor, a ako ste na direktnom suncu, svakih sat vremena. Ako imate make-up na sebi i teško vam je ponovno nanijeti kremu, postoji i zaštitni faktor u spreju koji vam neće uništiti šminku.

Foto: Pexels