Velika danska studija napokon pokazala tko živi dulje, žene ili muškarci

by | 3 kolovoza, 2022
žena i muškarac

Studija je objavljena u časopisu BMJ Open, a obuhvatila je podatke o životnom vijeku muškaraca i žena iz 199 zemalja kroz razdoblje od 200 godina.

Zaključak studije je kako muškarci imaju veliku vjerojatnost da će nadživjeti žene – osobito oni koji su u braku i imaju diplomu. Muškarci imaju kraći očekivani životni vijek nego žene, no prema akademicima iz Danske, muškarci imaju “znatne šanse za to da nadžive žene”. U Engleskoj je očekivano trajanje života između 2018. i 2020. procijenjeno na 73,9 godine za muškarce i 83,1 godina za žene, pokazuju podaci Ureda za nacionalnu statistiku.

Nova studija sugerira da se jednostavnim promatranjem očekivanog životnog vijeka ne uzimaju u obzir varijacije oko prosjeka te da bi “znatan dio muškaraca mogao živjeti dulje od znatnog udjela žena”.

Navodi se i da bi bolji način mjerenja životnog vijeka moglo biti promatranje razlika među zemljama.

U studiji je korištena statistika preživljavanja za mjerenje nejednakosti u životnom vijeku među spolovima, što se tumači kao vjerojatnost da će muškarci nadživjeti ženke. Zaključci su pokazali da iako je očekivani životni vijek muškaraca općenito niži od očekivanog životnog vijeka žena, a stope smrtnosti muškaraca obično su više u svim životnim dobima, muškarci imaju značajne šanse nadživjeti žene. Ovi rezultati studije dovode u pitanje opći dojam da “muškarci ne žive tako dugo kao žene” i otkrivaju nijansiranje nejednakosti u životnom vijeku između žena i muškaraca.

Pročitajte: Ova navika kod ispijanja kave produžuje život za 30 posto, kako pokazuje nova studija

Foto: simonapilolla iStock/Getty Images Plus via Getty Images