Stručnjaci su otkrili uz koje se tri ključne stvari veže gubitak kilograma

by | 28 veljače, 2020

Bez obzira na to pričamo li o dijetama, promjenama životnog stila, planu prehrane ili nečemu trećem, malo toga izaziva toliku raspravu kao najbolji načini za gubljenje kilograma. Ono o čemu se ne priča toliko mnogo je da svi ti planovi i dijete zapravo imaju puno toga zajedničkog i ako slijedite bilo koji bez odstupanja, šanse su da ćete izgubiti neke kilograme.

U nedavnom istraživanju koje je provelo Sveučilište u Stanfordu istraživači su stavili više od 600 pretilih osoba na nekoliko različitih dijeta i ustvrdili da su ispitanici na svim dijetama imali slične rezultate u gubitku kilograma. Štoviše, pokušali su utvrditi postoji li neka predispozicija za određeni tip dijete ili prehrane. Uočili su da su svi ispitanici pratili tri jednostavna savjeta koja preporučuju sve dijete. Zato ako želite izgubiti kilograme ili pripaziti na to što (i kako) jedete, obratite pozornost na ove tri stvari.

1. Jedite više povrća

Bez obzira na to koju filozofiju prehrane prihvatite, povrće će vam uvijek biti velik dio obroka. Postoji puno prednosti koje ono nudi, poput vrlo malog broja kalorija koje unosite u organizam i puno nutritivnih sastojaka koji će vam pomoći u borbi protiv bolesti poput dijabetesa ili određenih vrsti raka. Ne morate se osloniti samo na jednu ili dvije namirnice, povrće poput brokule, mrkve, kupusa, špinata, šparoga prepuno je vitamina i hranjivih tvari. Ako niste ljubitelj povrća, probajte s jednim trikom. Napravite si jelo koje volite (na primjer tjesteninu ili omlet) i onda u njega ubacite sloj povrća pa pokušajte tako pojesti.

2. Unosite manje šećera u organizam

Za ljubav prema slatkome možete kriviti biologiju. Mi smo programirani da preferiramo slatko i taj poriv je univerzalan i počinje jako rano. Šećer dodaje finoću hrani pa ga danas tvrtke koje se bave proizvodnjom hrane stavljaju u sve, od kruha do jogurta, dresinga za salate i dr. Kad zbrojite sav taj unos na razini dana, ostat ćete šokirani koliko zapravo nesvjesno pojedete šećera.

U SAD-u u prosjeku odrasla osoba pojede oko 19 čajnih žličica dnevno, što je debelo preko preporučenih šest za žene i devet za muškarce. Naravno, taj šećer vam ne pomaže u održavanju linije pa će svaka ozbiljnija dijeta tražiti da ga smanjite na minimum ili potpuno izbjegavate.

No nije šećer jedino čega se morate paziti. U posljednjih nekoliko godina se konačno počelo pričati i o tome koliko su zapravo nezdrava umjetna sladila. Većina ljudi živi u zabludi da proizvodi koji sadrže te tvari postižu slatkoću bez da utječu na dobivanje tjelesne mase i povećanje opasnosti od dijabetesa. To nije točno, a po jednom istraživanju zaslađivači zapravo stimuliraju apetit i potiču na konzumaciju dodatnih 30 posto kalorija kroz hranu.

3. Jedite više cjelovitih namirnica

Jedna stvar oko koje se sve popularne dijete slažu je da treba konzumirati cjelovite namirnice, a ne prerađene. Prekomjerno prerađena hrana povezuje se s dobivanjem kilograma (samo se sjetite čipsa, sladoleda, zamrznute pizze ili lazanja, kolača itd.) vjerojatno zbog toga što joj nedostaje vlakana, koje možemo pronaći u mnogim cjelovitim namirnicama. Jedno drugo istraživanje smatra da problem leži i u tome što se puno lakše prejesti prerađene hrane, a kroz eksperiment su uspjeli dokazati da kada osobe dobiju mogućnost jesti isključivo jednu ili drugu vrstu namirnica, one koje konzumiraju prekomjerno prerađenu hranu dnevno unose oko 500 kalorija više. Ispitanici su jeli više i brže i na kraju eksperimenta koji je trajao tjedan dana u prosjeku su imali dva kilograma više nego na početku.

Cjelovite namirnice uključuju voće, povrće, grašak, orahe, sjemenke, jaja, morsku hranu, piletinu i još dosta toga te ne biste smjeli imati problema u smišljanju plana prehrane koji sadrži ove namirnice, a i odgovara vašim željama. Ono što je bitno napomenuti na kraju, bez obzira na to koju hranu volite i na koju ćete se dijetu odlučiti kad krenete s gubljenjem kilograma, pokušavajte se pridržavati ova tri savjeta i vidjet ćete da će kilogrami polako, ali sigurno početi nestajati.

IZVOR INDEX.HR