Što se zasad zna o COVID-19 cjepivu, koliko je učinkovito i tko će ga prvi primiti

by | 18 studenoga, 2020

Cjepivo za COVID-19 bit će krucijalno oruđe u borbi protiv pandemije, a stručnjaci iz cijeloga svijeta naporno rade kako bi ubrzali njegovu učinkovitost te razvoj i proizvodnju.

Trenutačno na cjepivu radi više od 200 proizvođača, a na mnogima od njih traju klinička ispitivanja učinkovitosti cjepiva, prenosi UNICEF. U posljednjih tjedan dana svijetom su odjeknule vijesti o dva proizvođača, čija učinkovitost doseže 90 posto (kompanija Pfizer) i 94,5 posto (kompanija Moderna). Pfizer cjepivo testirano je na više od 43.000 osoba te je “doguralo” do treće probne faze u kojoj osobe u razmaku od 28 dana dobiju dvije doze navedenog cjepiva ili placebo. Ispitanici ne znaju u kojoj su grupi, odnosno jesu li dobili pravi lijek ili lažni lijek. Sedam dana nakon druge doze rezultati su pokazali 90-postotnu učinkovitost COVID-19 cjepiva, a već idućeg tjedna i Moderna je objavila vijest o vlastitom cjepivu koje je premašilo učinkovitost Pfizerova lijeka.

Naime, Modernino cjepivo pokazuje učinkovitost od čak 94,5 posto. U njihovom je istraživanju sudjelovalo 30.000 nasumično odabranih osoba koje su, kao i kod Pfizer kompanije, dobili dvije doze cjepiva ili dvije doze placeba u razmaku od 28 dana. “Pozitivne privremene analize iz treće faze pokazale su da cjepivo može spriječiti COVID-19 bolest, uključujući i teške slučajeve”, izjavio je najviši izvršni ravnatelj kompanije Moderna. Cjepiva obje kompanije trebaju proći test te dobiti odobrenje od američke Agencije za hranu i lijekove kako bi se pokazalo jesu li u potpunosti sigurna za uporabu.

Ono po čemu se ova cjepiva razlikuju jest ponajprije cijena. Pfizer cjepivo prodavat će se po cijeni od 19 eura po dozi, dok će se Moderna cjepivo prodavati po cijeni od 50 do 60 dolara po dozi. Isto tako, cjepivo kompanije Pfizer mora se skladištiti na temperaturi od minus 73 °C. Cjepivo kompanije Moderna znanstvenici su uspjeli stabilizirati, pa može izdržati do mjesec dana na temperaturu između 2 i 8 °C. Rok trajanja mu se produžava ako se skladišti na temperaturi od -20 °C. Procjenjuje se da će prvi korisnici cjepiva biti osobe koje se nalaze “u prvim redovima”, odnosno liječnici i medicinski tehničari te stariji i teško oboljeli ljudi.