Što je to mikrovaranje i kako ga prepoznati kod partnera?

by | 13 prosinca, 2020

Kad su u pitanju varanje i vjernost – stvari nisu crno-bijele. Iako će se svatko tko želi monogamnu vezu složiti s tim da je spavanje s drugom osobom nevjera, postoji velika siva zona o kojoj se ne govori često.

Naime, u tu sivu zonu spada i “bezazleni” flert te razni načini komunikacije s drugim ljudima koji nisu posve primjereni. Sve to spada u takozvano mikrovaranje, koje označava niz neprikladnih aktivnosti koje zauzeta osoba čini izvan veze. Ova forma varanja ne obuhvaća fizičku intimnost s drugim ljudima, no obuhvaća aktivnosti koje krše uvjete monogamnog odnosa. Te aktivnosti možemo nazvati emocionalnim nevjerama, koje mnogi ljudi ne shvaćaju kao takve, no koje itekako narušavaju partnerovo povjerenje.

Što sve spada u mikrovaranje?

Prije nego što navedemo primjere mikrovaranja, moramo naglasiti kako neke osobe koje su u vezi jedne drugoj dopuštaju pojedine stvari poput flerta s drugim osobama ili upuštanja u fizičke intimnosti. No ako se osvrnemo na konvencionalnu monogamnu vezu, ovo su stvari koje spadaju pod mikrovaranje.

  • Druženje i emocionalno povezivanje s osobama koje vam se sviđaju.
  • Održavanje intimnog (nefizičkog) odnos s bivšim partnerima.
  • Izmjenjivanje intimne ili erotske energije s drugima.
  • Očijukanje s tom jednom osobom nakon svađe s partnerom.
  • Maštanje o nekom drugom tijekom seksa.
  • Konstantna komunikacija (razmjenjivanje poruka, lajkanje, komentiranje) putem društvenih mreža s jednom osobom.
  • Očijukanje u izlascima sa strancima.

Komunikacija s drugim ljudima, bilo uživo ili putem društvenih mreža, nije loša stvar. No uvijek mora postojati granica. Ako se neprestano javljate toj jednoj osobi, iščekujete njezin sadržaj na društvenim mrežama ili ako osjećate uzbuđenost za vrijeme susreta s osobom o kojoj razmišljate više nego o drugima – trebate razmisliti zašto ste u vezi i jeste li uopće sretni u trenutačnom odnosu. Isto tako, ako primijetite neke od navedenih stvari kod partnera ili partnerice, otvoreno pričajte o svemu. Prema riječima stručnjaka i terapeuta, varanje se često javlja sasvim slučajno, no ukazuje na dublje probleme.

Primjerice, ako je cijelu lavinu emocija izazvala obična poruka od bivše ljubavi s kojom se niste čuli godinama, moguće je da se to dogodilo jer niste zadovoljni trenutačnim odnosom s osobom s kojom ste u vezi. Ta poruka ne mora voditi fizičkom preljubu, no očijukanje putem poruka i poziva stvari su koje će zasigurno zasmetati drugoj strani. Stoga, prije nego što se upustite u mikrovaranje, razmislite zašto to činite i je li uzrok tome nezadovoljstvo koje osjećate u trenutačnoj vezi.

Foto: Christin Hume/Unsplash