ŠTO GOVORE ISTRAŽIVANJA kada je u pitanju zaštita od trudnoće

by | 16 ožujka, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

U Europi je dostupno čak 237 preparata koji se koriste za zaštitu od trudnoće. No zanimljivo je kako bi uskoro zaštita od trudnoće mogla uskoro biti dostupna u obliku gela, koji je potrebno mazati na ruke, noge i trbuh svakoga dana. Istraživanje koje je objavljeno navodi kako ova metoda ima veliku učinkovitost i male nuspojave, a nakon završetka svih ispitivanja, gel bi mogao postati posljednji kontracepcijski brend u svijetu.

Stojimo na mjestu

Vrijedi napomenuti kako čak 535 različitih hormonskih pilula ili flastera koristi približno 100 milijuna žena u svijetu iz razloga što se to jednostavno pokazalo kao najučinkovitiji način za zaštitu od trudnoće, kao i izbjegavanja namjernih pobačaja.

Za razliku od ostatka Europe, Hrvatska se ne miče s mjesta kada su u pitanju korištenja kontracepcijskih pilula, jednako je i s registriranim preparatima koji su u prodaju u ljekarnama. Posljednjih nekoliko godina, kontracepcijske tablete i flastere koristilo je 56.000 žena, i taj se podatak već dugo nije promijenio.

Drugim riječima, samo 5 posto žena u dobi od 15 do 49 godina koristi hormonske pilule, a polovica njih navodi da ne koristi nikakvu zaštitu.