Spriječite ljetne infekcije i trovanja

by | 1 kolovoza, 2011

Što sve može izazvati povraćanje i kako u tom slučaju možete pomoći svom mališanu?

 

Povraćanje i ostale probavne tegobe češće se javljaju ljeti budući da se hrana na visokim temperaturama lakše kvari i kontaminira.

Uzroci povraćanja
Povraćanje je uvijek znak da se s organizmom nešto događa. Uzroci ovog simptoma mogu biti različiti, a najčešće se radi o virusnim, rjeđe bakterijskim (salmonela i stafilokok) infekcijama, kemijskom ili nekom drugom trovanju, ali i zdravstvenim problemima kao što su ozljeda glave ili teži abdominalni procesi. Povraćanje gotovo uvijek prati proljev, a često i visoka tjelesna temperatura i malaksalost.

Postupak s oboljelim djetetom
Česta i obilna povraćanja, naročito ako su praćena proljevom i temperaturom, brzo dovode do gubitka tekućine ili dehidracije. Prvih nekoliko sati nakon povraćanja mališan odbija hranu i tekućinu. Kasnije postaje žedan i to treba iskoristiti za naknadu tekućine, što podrazumijeva unos bilo kakvog napitka koji dijete prihvaća, gutljaj po gutljaj, u kratkim vremenskim intervalima. Poželjno je ponuditi mu i čvrstu hranu, zalogaj po zalogaj, i to onu koje dijete voli, bez obzira na vrstu. Treba znati da uzimanje hrane ne pogoršava zdravstveno stanje malog bolesnika, osim ako ne povrati deset minuta nakon unosa namirnice (mlijeko ili jogurt). Mada, pedijatri uglavnom savjetuju "čajne dijete" koje mogu dovesti do dodatnog iscrpljivanja. Dok traje ovo "krizno" stanje, mališan obavezno treba mirovati

Kako spriječiti infekciju?
Da bi dijete bilo što otpornije na infekcije i druge bolesti, neophodno je ojačati njegov imunitet, a to se postiže prije svega zdravom prehranom bogatom svježim voćem i povrćem, prirodnim sokovima i namirnicama koje sadrže proteine.
Redovno pranje ruku spriječit će, bar donekle, bolesti probavnog sustava. Opreznom uporabom kvarljivih namirnica (jaja, meso i mliječni proizvodi) poštedjet ćete dijete trovanja i infekcija, a samim time i povraćanja. Velika opasnost prijeti i od sladoleda, pa vodite računa o tome da ovu poslasticu nabavljate kod provjerenih proizvođača ili, još bolje, u samoposluzi.

Još nekoliko važnih savjeta
1. Djetetu ne smijete davati nikakve lijekove bez prethodnih konzultacija s liječnikom.
2. Ako je zdravstveno stanje djeteta loše (malaksalo je, izmjenjuju se povraćanje i proljev, ima temperaturu, a pritom odbija uzimati tekućinu) odmah potražite pedijatra. Međutim, ako vidite da se mali bolesnik "dobro bori" sa problemom, pričekajte da vidite kako će se situacija razvijati.
3. Trovanje hranom, koje redovno izaziva povraćanje, mnogo je češće u ljetnim mjesecima kada su namirnice izložene visokim temperaturama i nehigijenskom skladištenju.
4. Čajevi su učinkovito sredstvo protiv povraćanja. Djetetu ponudite blagi crni čaj ili čaj od lista dunje, ali pazite da uporabu šećera svedete na minimum (najbolje je koristiti smeđi šećer) ili ga potpuno izbacite.

Jeste li znali?
Povraćanje može biti uzrokovano i pretjeranim unosom vitamina A u organizam. Alergije, a naročito one na hranu, također mogu izazavati ovu neugodnu pojavu. Ovaj simptom može biti i posljedica uzimanja lijeka na koji je dijete preosjetljivo.

Tagovi: